REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 19/03/2014

Linde dóna més incentius per refinançar deute de les pimes

2 min

BarcelonaEl Banc d’Espanya, que governa Luis María Linde, va emetre ahir una circular en la qual va concretar als bancs les noves condicions per refinançar els crèdits de les pimes. La principal novetat és que les entitats financeres podran alliberar provisions (és a dir, la quantitat de diners que han de guardar per respondre en cas que el client faci fallida) dels crèdits considerats de dubtós cobrament, en cas que accepti renegociar el que li deu una empresa, bé sigui amb noves condicions per tornar el préstec o bé recapitalitzant part del deute.

Aquest era un aspecte crític per als bancs. Si l’entitat financera no podia reduir el nivell de dotacions, poc interès tindria a renegociar l’endeutament de les empreses amb problemes, fins i tot aconseguint més rendibilitat si l’empresa client acaba en liquidació. D’aquesta manera, el Banc d’Espanya va salvar ahir aquest problema donant la possibilitat als bancs de reclassificar el crèdit dubtós. Segons la circular, es podrà realitzar aquest canvi “en la mesura que existeixin elements objectius que permetin concloure que resulta probable la recuperació dels imports deguts després de l’acord de refinançament”.

El consell de ministres de fa 15 dies va fixar les condicions per modificar la llei concursal per facilitar el refinançament d’empreses en fallida i aconseguir revifar el crèdit bancari, però no quedaven clars els serrells i les condicions per a les entitats financeres. En aquest context, la circular d’ahir aclareix que la reclassificació del crèdit i l’alliberament de les provisions es podran formalitzar el mateix dia que es pacti el refinançament del deute amb l’empresa. Si la companyia client torna a tenir problemes, el banc podrà tornar a reclassificar el crèdit com a problemàtic. En concret, passarà a ser un “risc diferent del normal”, segons va indicar ahir. Una definició no gaire concreta.

Quitances i recapitalitzacions

En el cas que el refinançament inclogui una quitança (pèrdua de diners per part del banc) o bé part del crèdit es converteixi en capital (una possibilitat que s’ha utilitzat molt especialment en societats immobiliàries), les provisions alliberades es podran destinar a reforçar el balanç dels bancs. En aquest cas, el capital de les entitats financeres quedarà reforçat, tenint en compte les proves d’estrès que el sector haurà de passar aquest any.

En tot cas, el comunicat del regulador valora positivament la reforma del text legal dels acords de refinançament aprovada pel govern central, que “contribuirà a reduir l’endeutament de les empreses espanyoles i a facilitar les més viables, en propiciar que puguin desenvolupar-se processos eficients de reestructuració”.

stats