Economia 27/06/2017

El preu del lloguer a Barcelona ja supera els nivells d'abans de la crisi

Segons l'estudi elaborat per Idealista, un pis a la capital catalana és ara un 20% més car que fa deu anys

Albert Cadanet
3 min
El preu del lloguer a Barcelona  ja és un 20% superior al del 2007

BarcelonaBarcelona és la ciutat d’Espanya on més s’ha incrementat el preu del lloguer en comparació amb l’any 2007, just abans que esclatés la bombolla immobiliària. Llogar un pis a la capital catalana és ara un 20% més car que fa 10 anys, segons un estudi que va publicar ahir el portal immobiliari Idealista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A part de Barcelona, cinc capitals més de província han patit un augment del preu del lloguer durant el mateix període. Es tracta de Las Palmas de Gran Canaria (amb una pujada del 16% en comparació amb 10 anys abans), Palma (14%), Madrid (7%), Sant Sebastià (6%) i Girona (3%).

D’altra banda, llogar un pis a la resta de capitals de província espanyoles és encara menys costós que fa 10 anys. En el cas de les capitals de Catalunya, els preus de Lleida són un 21% inferiors als del 2007 mentre que a Tarragona ho són un 12%.

A la resta d’Espanya, la diferència entre el punt àlgid de la bombolla i el preu de lloguer actual sol ser negativa. La ciutat de Saragossa és la ciutat on aquesta diferència és més accentuada. Llogar un pis a la capital aragonesa és ara un 40% més barat que abans. Tot seguit hi ha Castelló (on els preus són ara un 30% inferiors), Cadis i Guadalajara (un 29% menys) i Àvila (26%).

La poca oferta de lloguer, un problema sense solució?

Barcelona creix a tota velocitat

L’estudi també fa una altra comparativa amb els preus del lloguer en el moment de la crisi en què van tocar fons i els ha comparat amb els actuals. Idealista arriba a la conclusió que totes les capitals espanyoles ja han deixat enrere aquest punt, malgrat que hi ha grans diferències.

Barcelona és, altre cop, la que pateix l’increment més elevat. Els preus de la capital catalana han crescut un 59% des que l’habitatge va tocar fons, una xifra allunyada de la resta de ciutats, segons el portal Idealista. Les últimes dades oficials que va aportar l’Agència de l’Habitatge confirmen aquesta tendència. El març del 2017 llogar un pis a la ciutat costava 801 euros al mes de mitjana, mentre que l’any 2013 aquest import se situava en els 629 euros mensuals. Només durant l’any passat el lloguer residencial a Barcelona ja es va disparar un 9% respecte al 2015.

Aquest augment es deu, en part, a la rebaixa del termini mínim de lloguer, que actualment és de tres anys. Segons Carles Sala, secretari d’Habitatge de la Generalitat, la llei “va ser una mala modificació perquè augmenta la rotació”. Això fa que aquests lloguers comencin a vèncer i, amb més demanda, pressionen a l’alça els preus. A banda d’això, la ciutat de Barcelona també ha patit una caiguda en l’oferta de pisos destinats al lloguer -l’any 1960 n’hi havia uns 300.000, mentre que el 2011 eren 205.000-. Finalment, la irrupció del lloguer turístic ha fet créixer els habitatges de lloguer a curt termini, ja que la rendibilitat per al propietari és superior a una estada de llarga durada.

La segona ciutat espanyola on més han variat els preus des del pitjor moment de la crisi se situa 11 punts darrere la capital catalana. A Barcelona la segueixen els increments de Palma (48%), Madrid (32%) i Las Palmas de Gran Canaria i València (30%).

Pel que fa a la resta de Catalunya, l’augment en el preu del lloguer en aquest interval no és tan pronunciat: a Girona els preus han crescut un 23%, a Tarragona un 18% i a Lleida un 7%. Finalment, on els preus del lloguer han variat menys en comparació amb els nivells de plena crisi és a Àvila (els preus han pujat només un 1,8%), Ciudad Real i Jaén (3%) i Múrcia (5%).

stats