Economia 22/01/2019

El Congrés tomba el decret del lloguer: els contractes tornen a ser de tres anys

Podem no dona suport a la llei perquè no inclou la limitació de preus

Laia Forès
3 min
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha defensat al Congrés la convalidació del decret.

MadridPodem no ha fet marxa enrere i ha votat en contra aquest dimarts de la validació del decret que va aprovar al desembre el govern de Pedro Sánchez per moderar els preus i millorar els drets dels llogaters. El partit liderat per Pablo Iglesias considera poc ambiciosa la norma i havia vinculat el sí al fet que el decret incorpori la regulació per llei dels preus màxims del lloguer. "Votarem en contra del decret. És un acte de responsabilitat", havia assegurat al matí la diputada de Podem Lucía Martín. "Hi ha hagut un intent de diluir el nostre acord", ha criticat Martín.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Podem no hi ha donat suport i s’ha sumat al no de PP i Ciutadans. 243 diputats han votat contra la validació del decret, 103 s’hi han pronunciat a favor i 1 s’hi ha abstingut. D’aquesta manera el decret decau i queden anul·lades les mesures que ja s’estaven aplicant des de mitjans de desembre. És la primera vegada que el Congrés no convalida un decret del govern socialista de Sánchez.

A partir de demà mateix, els contractes d'arrendament que signin tornaran a ser de tres anys i no de cinc. També queda suprimida la prohibició de mesures abusives, com els avals bancaris. De fet, el decret limitava a dues mensualitats la garantia màxima que el propietari podia exigir al llogater, mesura que quedarà suspesa.

Descomptes de l'IBI

La norma no convalidava també autoritzava els ajuntaments a oferir fins a un 95% de descompte de l’IBI per als propietaris que lloguessin un habitatge a preus assequibles i obria la porta que les administracions locals amb superàvit el poguessin destinar a la promoció d’habitatge públic.

El decret també millorava la protecció de les famílies en situació vulnerable davant dels desnonaments i permetia a les comunitats de veïns “limitar” els pisos de lloguer turístic. Totes aquestes mesures queden derogades.

Tampoc ha votat contra la validació del decret ERC, que exigeix més mesures socials en matèria d'habitatge. El PDECat, en canvi, hi ha votat a favor, tot i ser crític amb alguns aspectes del decret. En qualsevol cas, el partit sobiranista considerava "urgents i necessàries" les mesures que ara queden suprimides.

Esmena als pressupostos

El govern espanyol estudia ara com solucionar el veto al seu paquet de mesures del lloguer. No descarta incloure una esmena durant la tramitació dels pressupostos per incloure-hi les mesures, que hauria de pactar durant els propers dies amb Podem per assegurar que s'aprovi l'esmena. L'altra opció seria redactar un nou decret negociat amb la formació morada, però aquest dimarts fonts del govern espanyol descartaven aquesta possibilitat. Sánchez ha assegurat que "no descansarà" fins que es puguin posar en marxa les mesures.

Convalidació de les pensions i l'augment salarial de funcionaris

El Congrés, en canvi, sí que ha validat el decret d'increment de les pensions per revaloritzar-les totes un 1,6% i les mínimes un 3%. El mateix decret, que es tramitarà com a projecte de llei, també inclou l'augment d'un 1,25% de la base mínima de cotització dels autònoms.

Els partits polítics de la cambra baixa també han donat el seu vistiplau per majoria absoluta a l'augment salarial dels funcionaris, que han vist incrementar la seva retribució des de l'1 de gener almenys un 2,25%, xifra a la qual podria sumar-s'hi un 0,25% segons evolucioni el PIB i un 0,25% més de fons addicionals. El decret del sou dels funcionaris també es tramitarà com a projecte de llei, fet que obre la porta a introduir-hi modificacions.

stats