Economia 14/12/2018

Sánchez allarga els contractes de lloguer però no limita els preus

Podem amenaça amb votar-hi en contra si no s’hi inclou la prohibició de les “pujades abusives”

Laia Forès
5 min
El govern del PSOE ha impulsat noves mesures per intentar frenar l’escalada dels preus dels lloguers a l’Estat.

MadridEls preus del lloguer, desorbitats en ciutats com Barcelona, s’han convertit en un problema de greus conseqüències socials. El govern espanyol va impulsar ahir una bateria d’iniciatives “urgents” i “d’absoluta necessitat” per moderar el preu dels arrendaments que inclou allargar els contractes de lloguer i limitar a dues mensualitats la garantia que el propietari pot exigir al llogater -es prohibeixen garanties addicionals abusives com els avals bancaris-. També preveu que els ajuntaments puguin oferir grans descomptes de l’IBI per als propietaris que arrendin un habitatge a preus assequibles. “Volem acabar amb un problema que afecta els projectes de vida de la gent”, va subratllar el ministre de Foment, José Luis Ábalos. Segons el ministre, el mercat del lloguer “és especialment difícil en determinades ciutats”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern de Pedro Sánchez, però, va descartar posar sobre la taula mesures més ambicioses. Per ara no preveu cap mesura d’intervenció en els preus del mercat del lloguer, tot i que no tanca la porta a fer-ho durant el 2019. De fet, posar en marxa alguna eina per moderar per llei els preus era un acord del PSOE amb Podem. “Aquest decret no pretén integrar tots els compromisos que el PSOE hagi pogut tancar amb altres formacions polítiques”, es va justificar Ábalos. “Tindran l’oportunitat de complir-se amb el tràmit pressupostari”, va assegurar.

El decret llei haurà de ser validat abans d’un mes al Congrés, però no està assegurat que el PSOE aconsegueixi una majoria suficient. Les mesures no van acontentar ningú: la dreta espanyola va criticar-les i va acusar els socialistes d’estar-se “podemitzant”, mentre que Podem va retreure a l’executiu espanyol que no hi hagi cap iniciativa per “prohibir les pujades abusives del lloguer”, tal com havien acordat. “Si no rectifiquen, hi votarem en contra”, va advertir el líder de la formació lila, Pablo Iglesias. Fonts de la Moncloa no descartaven ahir que el decret s’acabi tramitant com a projecte de llei i s’afegeixi una regulació dels preus màxims durant el tràmit parlamentari.

Una de les principals pàgines web de lloguer de pisos, Idealista, va advertir que la nova regulació penalitza els propietaris i augura que els preus pujaran encara més perquè es reduirà l’oferta.

Durada dels contractes

S’amplia la durada dels contractes de lloguer

Passa de tres a cinc anys la durada mínima del contracte d’arrendament, o a set si el propietari és una empresa o societat. També s’amplia d’un a tres anys l’anomenada pròrroga tàcita del contracte, que es produeix quan s’ha esgotat el temps del contracte i cap de les dues parts no manifesta la seva voluntat de no renovar-lo. Amb la mesura, l’executiu de Pedro Sánchez vol donar “seguretat” a les famílies.

El canvi suposa revertir la reforma que va impulsar el govern del Partit Popular l’any 2013 que va reduir a tres anys la durada mínima. “La reforma de Mariano Rajoy no va tenir efectes positius: ni ha augmentat l’oferta ni han baixat els preus, sinó tot el contrari”, va assegurar el ministre de Foment.

Garantia

Es posen límits a les garanties per llogar un pis

Es limita a dues mensualitats -actualment no hi ha cap límit- la garantia màxima que el propietari de l’habitatge pot exigir al llogater, a excepció dels contractes de llarga durada. A més, es prohibeix qualsevol altre tipus de garantia addicional, inclòs l’aval bancari, perquè es consideren abusives.

Impostos

Les administracions locals podran impulsar bonificacions

Els ajuntaments podran oferir descomptes de fins al 95% en l’impost de béns immobles (IBI) si el preu del lloguer no supera un màxim fixat. Aquesta és una de les iniciatives que havia explorat l’Ajuntament de Barcelona per reduir el preu del lloguer. La mesura només l’aplicaran els ajuntaments que ho vulguin, que també hauran de fixar el màxim. A més, el decret llei elimina l’obligació de cobrar l’IBI a l’arrendatari en el cas dels lloguers socials per part d’administracions públiques. També s’estableix un recàrrec en l’IBI per als habitatges desocupats permanentment.

Una altra de les mesures incloses en els canvis normatius implica que els ajuntaments que tinguin superàvit el podran destinar a la promoció d’habitatge públic. Fins ara no podien perquè les administracions locals tenien molt limitades les inversions per la llei d’estabilitat pressupostària.

El govern del PSOE va anunciar també que en el termini d’entre quatre i sis anys es posaran en lloguer o se cediran per al seu ús a preus limitats un total de 20.000 habitatges en ciutats on el preu del lloguer s’hagi incrementat considerablement. L’executiu de Pedro Sánchez, però, no va avançar quines ciutats se’n beneficiaran ni tampoc va explicar detalls de la iniciativa.

Desnonaments

Els serveis socials actuaran amb les famílies vulnerables

Es millora la protecció de les famílies vulnerables davant els desnonaments. La idea és que hi hagi més coordinació entre els jutjats i els serveis socials per evitar que es produeixin desnonaments de persones en situació vulnerable sense que abans els serveis socials no hagin actuat per buscar alternatives a les famílies desnonades.

Els desnonaments per impagament del lloguer han augmentat un 5% respecte a l’any passat. Si fins fa uns mesos els desnonaments per impagament de lloguer suposaven menys del 50% del total, ara sis de cada deu desnonaments es deuen a quotes impagades pel lloguer d’habitatges.

Pisos d’ús turístic

Les comunitats de veïns tindran veu i vot per limitar-los

S’aprova una modificació normativa per permetre a les comunitats de veïns “limitar” els pisos de lloguer turístic. Caldrà aprovar qualsevol veto per majoria qualificada de tres cinquenes parts dels propietaris de la comunitat. A més, aquest tipus d’habitatge passarà a considerar-se una activitat turística i els pisos estaran subjectes a la normativa sectorial turística i no a la llei d’arrendaments urbans com fins ara. Queda al calaix, per ara, crear un mapa estatal de pisos turístics.

Despeses

Es concreta qui ha de pagar les despeses del contracte

El propietari de l’immoble, si és una empresa, s’haurà de fer càrrec de les despeses de la gestió immobiliària i formalització del contracte. D’altra banda, s’eximeix el propietari i el llogater de l’abonament de l’impost d’actes jurídics documentats si el contracte es registra.

LES CLAUS

1. Per què el govern espanyol legisla ara en matèria d’habitatge?

Després d’anys de pujades, a Barcelona els preus del lloguer s’han estabilitzat però a un nivell molt elevat (948 euros de mitjana). En altres grans ciutats, com Madrid, el fenomen és similar. Hi ha molta demanda i poca oferta, fet que situa els preus pels núvols. Una conseqüència directa és l’augment dels desnonaments per impagament de lloguer, que ja superen els d’impagament d’hipoteca: en el tercer trimestre de l’any, el 65% de les persones que van ser desallotjades de casa seva van ser desnonades per no pagar el lloguer. Davant d’aquest panorama, el govern de Pedro Sánchez ha decidit aprovar mesures “urgents” per moderar el preu dels arrendaments.

2. Com ho farà per moderar els preus?

El paquet de mesures inclou allargar la durada mínima del contracte i incentius fiscals per als lloguers assequibles mitjançant una reducció del 95% de l’IBI. També es fa un petit pas endavant per regular i limitar els pisos turístics, i es millora la coordinació amb els serveis socials a l’hora de procedir als desnonaments.

3. ¿Les mesures serviran per complir amb l’objectiu?

La majoria són mesures amb un marcat accent social que augmenten els drets dels llogaters. Però el problema del preu de l’habitatge és un fenomen complex que requeriria mesures més contundents per aconseguir reduir els preus. L’executiu socialista no ha aprovat cap mesura per regular per llei els preus, una de les iniciatives que havia pactat amb Podem. De fet, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va admetre ahir que el paquet de mesures no solucionarà tots els problemes dels preus.

4. Quan es posaran en marxa?

El que va aprovar ahir el consell de ministres és un reial decret -per tant, entra en vigor immediatament- que modifica cinc lleis i que es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat dimarts. Això vol dir que l’endemà ja seran efectius els canvis. Els contractes de lloguer que se signin a partir de dimecres tindran una durada de cinc anys i no es podrà exigir una garantia superior a dues mensualitats. Les novetats, però, no tindran caràcter retroactiu i no afectaran els milions de contractes de lloguer que ja estan signats i en vigor.

stats