Economia 22/07/2014

Els consumidors pagaran més per la llum durant les hores de més consum

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència vol desincentivar el consum en moments de més risc de saturació

Europa Press
2 min
UN NOU SISTEMA DE TARIFA   La lectura de comptador  es pot evitar optant per pagar el mateix cada mes.

MadridEls consumidors pagaran un peatge més per sufragar les xarxes durant les hores punta caracteritzades per una demanda més elevada. La mesura, part de la nova metodologia de peatges de transport i distribució elaborada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), busca desincentivar el consum en moments de més risc de saturació.

A efectes pràctics, aquesta mesura eleva el nombre de components del rebut de llum en què el pagament varia en funció de la demanda. El cost de l'energia, amb el nou mecanisme de revisió de preus, ja s'ha vinculat a l'evolució del mercat adaptada a uns perfils de consum dissenyats per Red Eléctrica de España (REE). La novetat de la nova metodologia aprovada per la CNMC és que ara l'evolució de la demanda també afectarà l'altra part del rebut, aquella que regula el transport i la distribució. Se suma a les antigues primes a les renovables, el sobrecost extrapeninsular o l'amortització del dèficit de tarifa.

El transport i la distribució suposen per al consumidor un cost d'uns 13 euros per cada 100 euros que paga d'electricitat. Aquesta partida és una de les principals dins dels peatges regulats, que en total acaparen uns 41 euros per cada 100 euros del rebut.

La nova metodologia de transport i distribució busca "l'estalvi derivat de les mesures de gestió de la demanda i la generació distribuïda per tal de desplaçar la demanda de les hores punta cap a les hores vall", explica el president de la CNMC, José María Marín Quemada.

876 hores punta

D'acord amb el nou mecanisme de la CNMC, hi haurà un únic peatge per als consumidors amb potències inferiors a 15 quilowatts (kW). Aquest peatge serà més car durant 876 hores l'any, o el 10% del total, que són considerades hores punta. Hi haurà, a més, una punta horària de matí i una altra durant el vespre dels dies feiners. Aquestes puntes horàries variaran en funció de tres temporades: baixa (abril i maig), mitjana (de juny a octubre) i alta (de novembre a març).

stats