Desigualtat

1.516 € al mes: el salari mínim per viure “dignament” a l’àrea metropolitana de Barcelona

El 45% de les famílies de Barcelona no tenen prou ingressos per cobrir les necessitats bàsiques

3 min
Una dona pagant en una parada de fruita i verdura al mercat de Sant Antoni de Barcelona

BarcelonaA un ciutadà adult li van caldre, de mitjana, uns ingressos mensuals nets de 1.516,73 euros per poder cobrir totes les necessitats bàsiques a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons dades de l'informe anual del salari de referència metropolità del 2023. Això suposa un increment de 69,24 euros, o un 4,76% dels diners necessaris per cobrir les despeses bàsiques, en comparació amb el 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas del municipi de Barcelona, els ingressos necessaris són encara més alts, de 1.638 euros al mes per persona, mentre que a la resta de l'àrea sense incloure-hi la capital, la xifra és de 1.452 euros, d'acord amb l'estudi elaborat per les consultores Daleph i Ksnet per a l'entitat administrativa Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El salari de referència, també anomenat salari de vida, té per objectiu "determinar la remuneració que es considera suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament". L'estudi té en compte que els menors de 16 anys no poden tenir ingressos.

Despeses i salari de referència a l’àrea metropolitana de Barcelona
Dades per persona en euros per a l’any 2023

En només set anys, des del 2016 –quan l'autoritat metropolitana va publicar l'estudi per primera vegada–, els ingressos necessaris per viure al conjunt de l'àrea metropolitana han augmentat un 44,6% de mitjana, mentre que a Barcelona ha estat d'un 50,5%. Aquestes xifres contrasten amb l'evolució dels salaris: a Catalunya, entre el 2016 i el 2021 (l'últim amb dades disponibles), el salari mitjà brut (és a dir, abans de pagar impostos) havia augmentat un 15% de mitjana, segons l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat.

De fet, l'estudi de l'AMB apunta que un 43% de les famílies "es troben per sota del pressupost de necessitats bàsiques", una xifra que a la ciutat de Barcelona puja fins a un 45%. "Els percentatges més alts de llars que es troben per sota del pressupost de necessitats bàsiques són els d’una persona sola amb fills a càrrec, seguit de les llars compostes per una persona sola", assenyala l'AMB.

En aquest sentit, per tipus de llar, les famílies monoparentals amb fills són les que necessiten uns ingressos més elevats per càpita: un pare o mare que criï sol els fills a l'àrea metropolitana barcelonina necessita, de mitjana, 2.628 euros mensuals per assegurar les necessitats de tota la família, seguit per les parelles amb dos o més fills i les persones que viuen soles, amb uns ingressos mínims al mes de 1.781 i 1.639 euros per persona, respectivament.

A l'altre extrem, les llars sense fills on conviuen tres adults amb ingressos requereixen que cada membre de família aporti 951 euros mensuals. En cas que en aquestes llars amb tres adults hi hagi fills, els ingressos necessaris per persona augmenten fins als 1.250 euros mensuals, segons l'estudi. En el cas de dos adults (no parella) que convisquin en un mateix habitatge, es tracta de 1.131 euros al mes per persona; les parelles sense fills, 1.201 euros, i les parelles amb un únic infant a casa, 1.455 euros.

L'habitatge, el cost principal

En tots els tipus de família, l'habitatge és, amb diferència, la despesa on es destinen més diners. Una persona que visqui sola a l'àrea metropolitana i guanyés el salari de referència se n'hauria de gastar quasi la meitat (un 48%) només en lloguer o hipoteca, és a dir, uns 787 euros cada mes, una xifra que per al municipi de Barcelona seria encara més elevada, perquè el cost de l'habitatge és encara més car, mentre que a les famílies monoparentals la xifra puja fins als 946 euros mensuals, un 36% dels ingressos mínims.

Les llars que destinarien una proporció més baixa dels ingressos a l'habitatge serien les parelles amb dos o més fills, amb un 27%. En els casos de les parelles, tinguin o no fills, en tots els casos se superen els 400 euros al mes per persona destinats al lloguer o la compra d'un pis. L'alimentació és la segona partida on les llars de l'àrea metropolitana han de dedicar un percentatge més alt dels salaris, seguida per les despeses extraordinàries (reparacions de la casa o compres d'electrodomèstics) i per les despeses de la llar.

L’any 2023 fer la compra va ser, de mitjana, 56,38 euros al mes més car que l’any 2022, i pagar els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) va costar 19,87 euros al mes menys", indica l'AMB. A més, el cost del transport es va abaratir, gràcies a les rebaixes de preus aprovades per les administracions.

stats