Macroeconomia

Les borses europees reben amb pèrdues l'auge de l'extrema dreta

Els mercats de França responen amb fortes caigudes a la convocatòria d'eleccions anticipades

ARA
2 min
L'evolució de l'Íbex-35 a la borsa de Madrid el 27 d'octubre.

BarcelonaLes borses europees han arrencat la sessió d'aquest dilluns de ressaca electoral amb el color vermell com a tendència general. Els diferents mercats del continent han rebut amb pèrdues l'auge de l'extrema dreta als comicis per escollir el nou Parlament Europeu, començant per l'Íbex-35, que a primera hora queia prop d'un 0,70%. Aquesta reculada en els principals valors del selectiu s'ha mantingut al llarg del dia i, finalment, ha tancat la jornada amb un descens del 0,42%.

Així i tot, els parquets on més s'ha notat l'impacte de les eleccions europees són els de París, on el triomf del partit de Marine Le Pen i la convocatòria d'eleccions legislatives anticipades anunciada pel president Macron han impactat en el CAC-40 al voltant d'un -1,7% en els primers compassos de la negociació de títols, que han quedat en un -1,35% al tancament. En particular, els grans bancs francesos han protagonitzat caigudes profundes al llarg de la sessió, amb BNP Paribas baixant fins a un 8,8%, mentre que Société Générale cedia fins a un 7,7% i Crédit Agricole fins a un 5%. Altres grups empresarials rellevants en l'economia francesa com la firma de solucions per a empresa Edenred, la concessionària i constructora Vinci o l'energètica Engie també s'han vist arrossegats per l'efecte en els mercats d'aquest anunci sorpresa.

A més, la rendibilitat exigida pels inversors als bons sobirans de França amb venciment a 10 anys superava aquest dilluns el llindar del 3,2% per primera vegada des del mes de novembre. En concret, l'interès ofert pel bo francès a 10 anys arribava fins al 3,206%, quan divendres passat va tancar lleugerament per sobre del 3,1%. Els analistes d'ING Research apunten que la mesura s'ha interpretat pels inversors com una aposta de Macron: és una pregunta directa a l'electorat francès sobre si realment vol un govern d'extrema dreta. "Encara que el partit Agrupació Nacional de Marine Le Pen s'ha allunyat del manifest antieuro que va presentar el 2017, els temors sobre un canvi en el suport a Ucraïna poden inquietar els mercats", assenyalen des de l'entitat.

Caigudes generalitzades

L'índex alemany DAX-30 perdia un 0,7% del seu valor a l'inici de la sessió, després de la millora dels resultats de la formació d'ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD). Tot i això, aquest descens en els valors s'ha anat rebaixant lleugerament al llarg del dia fins a situar-se sobre el 0,4%. Encara que no totes les companyies que en formen part han acabat la jornada en vermell, els comicis europeus han empès a la baixa en valor de grans empreses germàniques com la farmacèutica Bayer (-2,1%), l'energètica RWE (-1,6%) i la química Basf (-1,3%). En el cas de la borsa italiana, l'FTSE MIB, aquest indicador queia un 1% durant la primera hora de negociació com a resposta a la nova victòria de Meloni a les urnes i ha anat reduint la baixada fins al 0,34%.

El retrocés a les borses europees també s'ha accentuat en el selectiu Euro Stoxx 50, l'índex format per 50 valors de l'eurozona, que ha estrenat la jornada amb una reculada de l'1,20%, que finalment s'ha moderat al -0,69%. Aquesta obertura baixista al Vell Continent ha contagiat fins i tot els parquets de Londres, que han cedit un 0,3% al terreny negatiu durant l'inici de la sessió.

stats