La crisi de preus
Economia Macroeconomia 03/05/2023

La Cambra veuria "molt injust" que no s'apugessin els sous

L'organisme espera un 2022 positiu per a l'economia tot i els riscos a mitjà termini derivats de la inflació i els tipus alts

3 min
Mònica Roca i Joan Ramon Rovira.

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona preveu un creixement positiu de l'economia catalana tant per al 2022 com per al 2023, gràcies sobretot a la recuperació del turisme, l'elevat nivell d'exportacions i l'activitat de sectors emergents, com les noves tecnologies. "L'economia va bé", ha assegurat el cap del gabinet d'estudis de l'ens, Joan Ramon Rovira, que també ha destacat que a mitjà termini hi ha riscos derivats de la inflació i de les pujades dels tipus d'interès. I per això l'organisme ha pres partit en el debat de la pujada de sous i ha afirmat amb contundència que cal apujar-los.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Cambra ha mantingut a l'1,8% la seva previsió de creixement del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) de Catalunya aquest any, i hi ha afegit un pronòstic del 2% per al 2024. En la presentació a Barcelona de l'informe trimestral de conjuntura econòmica, Rovira ha ressaltat els "senyals de dinamisme del conjunt de l'economia catalana".

Entre aquests senyals hi ha una bona evolució de l'ocupació, que té un efecte directe en el consum de les famílies, que es mantindrà en xifres positives durant tot l'any i el vinent. "La inèrcia de l'ocupació és bona i, quan l'ocupació va bé, el consum va bé", ha dit el responsable del gabinet d'estudis de la Cambra.

El primer factor que explica l'ocupació a l'alça és el fet que "l'hostaleria i el turisme estan demostrant un dinamisme espectacular", de manera que el sector "està atrapant clarament els nivells anteriors a la pandèmia", ha explicat Rovira. Això té un impacte directe en la creació de nous llocs de treball. Ara bé, Rovira apunta que el creixement de l'economia catalana és "diversificat", perquè "no és ni de lluny només turística".

En aquest sentit, un segon factor és l'"embranzida" de la "indústria emergent", sobretot dels sectors tecnològic, biomèdic i farmacèutic. En el cas de la indústria de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), va créixer un 9% l'any passat, dada molt superior a la mitjana dels últims anys al conjunt de l'economia.

A més, la Cambra destaca els "creixements fregant els dos dígits" de les exportacions. Tot i que una part de l'augment de les vendes a l'estranger es basa en el fet que han augmentat els preus, l'increment també és en volum. "L'economia catalana comença a tenir un motor molt potent des de fa temps, que és l'exportació de mercaderies", ha dit Rovira. "Si a sobre hi sumem el turisme, el creixement del sector exterior és encara més notable", ha afegit.

Riscos derivats de la inflació

Malgrat la bona situació, Rovira també ha admès que la situació a mitjà termini podria empitjorar. "Hi ha riscos associats fonamentalment a la inflació, que està sent bastant més persistent" del que s'esperava fa uns mesos. No obstant això, la Cambra no preveu que hi hagi "ni recessió ni estancament", ha dit.

Els principals riscos tenen a veure amb els preus dels aliments, que continuen encarint el cost del cistell de la compra ara que l'energia ha tornat a moderar-se després de mesos disparada arran de la invasió russa d'Ucraïna. Rovira creu que els indicadors apunten a una moderació, però altres factors, com la sequera, poden afectar "negativament" el cost dels aliments.

Aquest manteniment de la inflació a cotes altes està provocant augments de salaris, tot i que aquests increments són inferiors als que s'estan produint a la majoria de països de la zona euro. "Partíem d'uns salaris baixos", ha dit la presidenta de la Cambra, Mònica Roca. La Cambra creu que mantenir els sous sense grans canvis era positiu, però que amb la inflació disparada "seria molt injust que no hi hagués mesures" per apujar-los i que els treballadors recuperin el poder adquisitiu perdut.

A més, Rovira també ha destacat que els increments dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu ja estan tenint efecte sobre els crèdits a empreses i famílies, que han caigut perquè ara són més cars. Això té un impacte negatiu en el sector de la construcció i en la inversió, tot i que es pot veure parcialment compensat pel sector públic, gràcies a l'entrada aquest 2023 de bona part dels fons europeus Next Generation.

stats