Macroeconomia

Catalunya supera el creixement de l'economia espanyola el 2023

L'economia catalana va créixer un 2,6% l'any passat, una dècima més que el conjunt de l'Estat

3 min
Treballadors de Seat a la nova plataforma de muntatge instal·lada a Martorell per fabricar el nou Seat León.

BarcelonaL'economia catalana va tancar el 2023 amb un creixement superior a la mitjana espanyola, segons dades avançades aquest dimecres per l'Idescat, l'institut d'estadística de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) català va augmentar un 2,6% l'any passat, una dècima més que la taxa de creixement registrada pel conjunt de l'Estat de mitjana l'any passat. Alhora, Espanya va ser el país que més va créixer entre les grans economies de la Unió Europea. Les dades publicades aquest dimecres per l'Idescat són un avançament de les xifres definitives i més detallades que l'institut estadístic publicarà el 20 de març.

Evolució de l’economia catalana
PIB català. Índex 100=Segon trimestre trimestre del 2019

Per a Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya, la xifra del 2,6% representa "un retorn a la normalitat", després d'un 2022 "anormal", amb un increment mitjà del PIB del 5,5%, fruit encara de l'acceleració econòmica derivada de la recuperació postpandèmia. El 5,5% va ser també el creixement del conjunt de l'economia espanyola durant aquell any.

Malgrat la normalització de les taxes de creixement del 2023, Reyner veu difícil que "es pugui mantenir" el mateix ritme aquest any, sobretot a causa del "context global", marcat per les guerres a Ucraïna i Gaza, la disrupció del comerç internacional pels atacs dels rebels houthis al mar Roig i la lenta evolució de l'economia xinesa, entre altres elements desestabilitzadors. En aquest sentit, la majoria d'organismes internacionals apunten a una moderació del creixement de l'economia espanyola fins a una taxa entre l'1,5% i el 2% enguany, una xifra esperable també per a l'economia catalana.

La indústria supera les expectatives

L'any passat els serveis van ser el principal motor de creixement de l'economia catalana, amb un increment del 3,1% de l'activitat respecte al 2022. Aquest sector representa més de dos terços del PIB català. Aquesta xifra no és, però, cap sorpresa, ja que el gruix dels serveis ja van anar mostrant un bon comportament al llarg de tot el 2023, sobretot el turisme, un dels subsectors amb més pes: "Ha sigut un any bo per al turisme", confirma Reyner.

Creixement de l’economia catalana
Taxa mitjana anual de creixement del PIB català. Dades per sectors en percentatge.

Malgrat això, a nivell català i espanyol, el 2023 també ha destacat per la creació d'ocupació i el creixement de llocs de treball al sector serveis de més valor afegit, sobretot en tecnologia. L'Idescat destaca que "s’ha de remarcar el creixement d’activitats com els serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria, el comerç al detall, els serveis informàtics, les activitats jurídiques, el transport aeri i les altres activitats professionals, científiques i tècniques".

Pel que fa a la indústria, després d'un 2022 amb decreixement, ha recuperat terreny amb un increment superior a la mitjana del país, del 2,8%, mentre que la construcció va créixer una dècima per sota, un 2,5%.

El creixement de l'activitat industrial és "la nota més positiva" de les dades avançades aquest dimecres, assenyala Reyner. L'economista assegura que aquesta "embranzida" de la indústria "no formava part del guió previst" per a aquest any, però que la recuperació del sector de l'automoció –molt potent a Catalunya– i d'altres indústries punteres ha reactivat el conjunt del sector, en particular els dos últims trimestres de l'any.

La crisi del sector primari

Les xifres que ha donat a conèixer l'Idescat tornen a confirmar la crisi del sector primari català, justament en un dia en què la pagesia del país continua les seves protestes pels problemes que arrossega des de fa anys. L'activitat econòmica a l'agricultura, la ramaderia i la pesca catalana es va ensorrar l'any passat un 17,6% respecte a un any abans, una davallada que se suma a la del 13,9% registrada el 2022.

De fet, des del 2018 el sector primari català només ha crescut aquell any i el 2021, amb increments del 2,2% i del 0,5%, respectivament, insuficients per compensar les caigudes d'altres anys. El 2019 i el 2020 la disminució també va ser contundent, del 4,5% i del 9%, respectivament. "El sector agrícola està sotmès a unes pressions brutals", recorda Reyner, que, en referència a les protestes dels pagesos, apunta que "el que està passant aquests dies és un reflex" de diversos anys de fortes caigudes de l'activitat.

stats