Consum

Cada espanyol gasta 2.781 euros més dels que guanya cada any, segons la patronal d'empreses de consum

Llars i empreses retiren 25.600 M€ dels seus dipòsits bancaris

ARA
3 min
Un comprador en un supermercat.

BarcelonaCada espanyol gasta 2.781 euros més dels que guanya cada any, segons un estudi del professor de l'escola de negocis Iese José Luis Nueno, editat per Aecoc, la patronal espanyola d'empreses de gran consum. Aquests diners se sufraguen amb crèdits, estalvis i la xarxa de suport familiar, explica Nueno.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb l'estudi, que ha analitzat el comportament de 250.000 consumidors, un espanyol assalariat guanya anualment 19.817 euros de mitjana i en gasta 22.598. Una part d'aquest excés de consum es finança gràcies a l'estalvi acumulat durant els dos anys de pandèmia, quan els confinaments i les restriccions van fer que moltes famílies gastessin menys en activitats de lleure, cultura i vacances.

No obstant això, el Banc d'Espanya ja va avisar al febrer que una bona part de l'estalvi acumulat entre el 2020 i el 2021 havia anat desapareixent en paral·lel amb l'aixecament de les mesures contra el covid. Concretament, l'organisme va xifrar en 196.000 milions d'euros el total d'estalvis acumulats per les llars espanyoles, tot i que es va concentrar molt més en les de rendes més elevades.

De fet, aquest mateix dimarts la institució presidida per Pablo Hernández de Cos ha publicat dades de dipòsits bancaris del mes de juliol, que es van reduir en 25.600 milions d'euros respecte al mateix mes del 2022 i en 13.200 milions en comparació amb el juny passat. Si només s'analitzen les famílies, aquest any ja han retirar 19.500 milions des del gener, un 2% del total que tenien acumulat.

Una vegada normalitzada l'activitat després de la pandèmia, fins i tot es va produir un repunt de consum en activitats d'oci, sobretot durant l'estiu del 2022. "Durant la pandèmia, la taxa d'estalvi va pujar fins al 21% i ara està sobre el 9%", indica Nueno. Igualment, al segon i al tercer trimestre del 2023 també s'han registrat creixements de la despesa de les famílies, tot i que el motor de creixement de l'economia dels últims mesos ha estat sobretot el sector exterior, amb el turisme i les exportacions al capdavant. "Aquests estalvis s'estan esgotant i és un problema", afegeix.

En canvi, Nueno apunta com a nota positiva que el mercat laboral es troba en un bon moment i que "es continuarà creant ocupació" a Espanya. "Això permet que gent més jove i que s'incorpora al mercat laboral tingui ingressos per gastar", cosa que pot "impulsar diferents categories de despesa petita", com ara la moda, la restauració o els viatges de baix cost.

Els preus creixen més que els sous

Cal tenir en compte, també, que durant l'últim any les fortes pujades de preus de béns i serveis de consum han minvat la capacitat adquisitiva dels treballadors, també pel fet que els sous no s'han actualitzat al mateix ritme que la inflació. Això ha fet que actualment les famílies redueixin despeses, sobretot les que tenen uns ingressos més baixos, la qual cosa hauria de tenir efectes negatius sobre els marges de beneficis de les empreses, indica l'estudi.

De fet, els increments salarials són una de les reivindicacions principals dels sindicats enguany, que busquen justament compensar la pèrdua de capacitat de compra dels sous dels treballadors. El maig passat la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT van pactar un augment gradual dels sous a Espanya del 10% fins al 2025, tot i que l'acord té limitacions importants i és, essencialment, una guia orientativa que a la pràctica pot variar molt segons cada empresa o sector. Dependrà, doncs, de l'evolució dels sous i dels preus que la diferència de 2.781 euros entre despeses i ingressos es redueixi o, per contra, es mantingui o ampliï en un futur.

stats