Banca
Economia Macroeconomia 29/08/2022

L'Euríbor salta fins a l'1,6% i apunta a la taxa mensual més elevada des del maig del 2012

La pujada a l'agost encarirà les hipoteques de tipus variable

ARA
2 min
La seu del BCE a Frankfurt.

BarcelonaL'Euríbor diari ha fet aquest dilluns un altre salt i s'ha situat en un 1,612%, mentre que divendres va tancar en un 1,482%, segons les dades recollides per Europa Press. Aquest salt apunta que, quan falten dos dies perquè es tanqui el mes, l'Euríbor a 12 mesos el mes d'agost podria situar-se en un 1,236%, la taxa més alta des del maig del 2012, quan es va situar en un 1,266%. Per fer-se una idea de com ha anat pujant l'indicador l'últim mes, al juliol l'Euríbor a 12 mesos es va tancar en un 0,992%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest augment de l'Euríbor –un indicador que recull la mitjana del tipus d'interès que posen els bancs en els préstecs entre si– té una translació immediata en l'economia de les famílies i les empreses, perquè és la principal referència per als tipus d'interès en els crèdits bancaris, sobretot els hipotecaris.

Així, els que tinguin una hipoteca a tipus variable i s'hagi de revisar ara, notaran un encariment de les quotes. Per exemple, una hipoteca a tipus variable de 150.000 euros a 30 anys i amb un tipus de l'Euríbor més un punt, la quota passaria de 458,12 euros mensuals a 572,3 euros, és a dir, 114,18 euros més al mes, 1.370 euros més a l'any.

Pujada dels tipus de referència

Aquest últim salt de l'Euríbor s'ha produït després de la reunió de banquers centrals de Jackson Hole, on el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, va alertar que la lluita contra la inflació causaria "un cert dolor" a les empreses i les famílies, i quan alguns membres del Banc Central Europeu (BCE) han defensat una pujada dels tipus d'interès a la zona euro aquest setembre de 75 punts bàsics, per sobre dels 50 punts bàsics que defensaven els mercats.

stats