Macroeconomia
Economia Macroeconomia 23/12/2022

Menys consum domèstic i menys inversió: les claus de l'estancament de l'economia espanyola

En el tercer trimestre el PIB va créixer un 0,1% respecte al segon i un 4,4% més que l'any passat

2 min
Ambient de compres al passeig de Gràcia, aquest divendres

BarcelonaL'economia espanyola ja es desaccelera formalment. Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), publicades aquest divendres, el PIB espanyol va repuntar un 0,1% en el tercer trimestre de l'any, enfront del 2% de creixement del trimestre anterior. Aquesta desacceleració es deu, principalment, al fre de la inversió empresarial i a una moderació del consum de les llars espanyoles durant l'època d'estiu, segons apunta l'organisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alhora, aquest 0,1% és una dècima inferior a l'augment del 0,2% que l'INE havia avançat al mes d'octubre. De totes maneres, el creixement de l'economia espanyola en la taxa interanual s'ha revisat a l'alça sis dècimes, fins al 4,4%. Aquesta dada contrasta amb el creixement del 7,6% interanual registrat en el segon trimestre de l'any.

Cau el consum i la inversió

El creixement trimestral del 0,1% del tercer trimestre es deu, en gran part, a la desacceleració del consum a les llars, que només va augmentar un 0,1%, cosa que suposa 1,6 punts menys que el trimestre anterior. Aquesta davallada de consum i inversió coincideix amb les taxes de dos dígits de la inflació, que va marcar un màxim al juliol.

Per la seva banda, el consum de les institucions sense ànim de lucre va avançar un 0,9%, enfront del creixement del 0,5% del trimestre anterior, mentre que la despesa pública es va disparar un 1,4% entre el juliol i el setembre i va tornar a taxes positives després de tres trimestres consecutius de descensos. D'altra banda, la inversió va caure un 0,1% en el tercer trimestre, enfront del creixement del 2,9% del trimestre anterior.

Tot i el pitjor comportament durant el tercer trimestre, la demanda interior (consum i inversió) va aportar 0,5 punts al creixement, mentre que la demanda exterior (exportacions i importacions) va baixar 0,4 punts per la desacceleració de les vendes a l'estranger.

A més, segons l'INE, l'ocupació va créixer un 2,9% interanual al tercer trimestre, 2,3 punts menys que el trimestre anterior, fet que suposa un augment de 540.000 llocs de treball a temps complet en un any. En termes interanuals, les hores efectivament treballades van pujar un 3,3% al tercer trimestre, una taxa similar a la del trimestre anterior.

stats