Macroeconomia

La població més vulnerable del planeta continuarà sent més pobra que abans de la pandèmia

El Banc Mundial destaca la "resistència" de l'economia planetària, però rebaixa les previsions de creixement

ARA
2 min
Imatge de la façana del Banc Mundial a Washington / ACN

BarcelonaL'economia mundial creixerà aquest any i el vinent, segons el Banc Mundial, però a un ritme lent. L'organisme augura "un panorama trist" per als pròxims anys, sobretot a causa de l'alentiment del comerç mundial, els elevats tipus d'interès i la inestabilitat geopolítica. Tot això pot provocar un "major afebliment del creixement" de cara al 2025, que afectarà sobretot la població més vulnerable del planeta: la institució econòmica amb seu a Washington preveu que, als països més pobres, a finals d'aquest any un 40% de les rendes més baixes continuaran sent més pobres que abans de l'esclat de la pandèmia de covid, segons l'informe de perspectives econòmiques globals de l'organisme publicat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc Mundial ha mantingut la previsió de creixement de l'economia mundial per al 2024 en el 2,4%, però ha rebaixat tres dècimes, fins al 2,7%, la del 2025, en comparació amb les que va presentar el juny passat. Malgrat això, el document elogia la gestió de la crisi inflacionària iniciada el 2022 amb la invasió russa d'Ucraïna, que va derivar en una escalada dels preus de l'energia i de les primeres matèries arreu del món. D'acord amb l'economista en cap de l'organisme, Indermit Gill, "s'està controlant la inflació mundial sense portar el món cap a la recessió". "És estrany que els països redueixin les taxes d'inflació sense provocar una desacceleració, però aquesta vegada un aterratge suau sembla cada vegada més possible", ha afegit.

Tot i això, Gill ha indicat que, més enllà dels dos anys vinents, cal esperar un "panorama trist", tot i que els últims temps ja han estat marcats pel baix ritme de l'activitat econòmica. Concretament, a finals del 2024 s'assolirà el "lamentable rècord" de cinc anys amb un creixement més baix del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) mundial de les últimes tres dècades.

Resistència als xocs

Ara bé, malgrat el pessimisme, el Banc Mundial destaca que l'economia mundial ha estat "sorprenentment resistent" a "l'allau de xocs" que ha patit els últims anys, des de les recents guerres a Gaza i Ucraïna fins a la pandèmia. En aquest sentit, la institució va incrementar en cinc dècimes, fins al 2,6%, la perspectiva de creixement del 2023.

Les economies avançades creixeran un 1,2% el 2024 i un 1,6% el 2025, mentre que les emergents augmentaran un 3,9% i un 4% aquest any i el que ve, respectivament, segons les previsions de l'informe. Més en detall, aquest any la institució presidida per Ajay Banga espera un creixement de l'1,6% als Estats Units i del 0,7% a la zona euro, mentre que l'any 2025 les xifres augmentaran fins a l'1,7% i l'1,6%, respectivament.

stats