La crisi de preus

Les vendes de les empreses espanyoles pateixen la caiguda més important en dos anys

Les empreses subministradores d'electricitat són les que més facturació perden

ARA
2 min
L’Ajuntament de Barcelona ha atès 10.000 llars a la ciutat on viuen persones vulnerables.

BarcelonaLes vendes de les empreses espanyoles van patir el juny passat la caiguda més gran des del febrer del 2021, segons dades de l'índex de xifra de negocis empresarial publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, el volum de negocis del sector empresarial a l'Estat encadena tres mesos seguits a la baixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda de la facturació empresarial del juny va ser del 4,9% en comparació amb el mateix mes del 2022, una davallada que no es registrava des del febrer del 2021, quan l'índex es va desplomar un 9,2% respecte a un any enrere. Si se'n corregeixen els efectes estacionals, la caiguda del juny és encara més gran, del 5,9%.

Per sectors, els serveis són l'únic que es van salvar del descens, amb un increment de les vendes del 3,8% interanual. En canvi, les empreses dedicades al subministrament d'electricitat i aigua van retallar la facturació un 27,3%, un fet que s'explica pel fet que l'estiu de l'any passat va viure una forta pujada dels preus, sobretot de l'energia, arran de la inestabilitat provocada per la invasió russa d'Ucraïna, mentre que aquest any la inflació està en nivells molt més baixos. Amb la normalització dels preus de la llum, el gas natural i el petroli, així com gràcies a mesures públiques –com ara el topall al preu del gas del mercat ibèric–, els preus s'han moderat de manera notable enguany.

La indústria, molt afectada els últims mesos per la inestabilitat a la Xina, va perdre un 7% de vendes, tot i que es produeix un fenomen similar al dels mercats energètics: el 2022 va estar marcat per les alces de preus, en aquest cas provocades per l'escassetat de primeres matèries i pels problemes en les cadenes de subministrament globals. Pel que fa al comerç, la caiguda del volum de negoci va ser més moderada, un 2,9% en relació amb el juny de l'any passat.

Disminució respecte al maig

En comparació amb el mes anterior, les vendes empresarials també van caure al juny, en aquest cas un 1,2%, tot i que al maig havien pujat un 0,3% respecte a l'abril. Les subministradores d'electricitat i aigua van augmentar la facturació un 0,5% en un mes, mentre que els serveis la van mantenir sense canvis. La indústria i el comerç sí que van patir disminucions mensuals de les vendes, del 2,8% i de l'1,7%, respectivament.

stats