Macroeconomia

La Xina creix però mostra debilitats

L'economia xinesa augmenta un 5,2% el 2023, per damunt de les previsions de Pequín

2 min
La forta frenada del sector immobiliari ha alentit el creixement de l'economia xinesa.

PequínL'economia xinesa va créixer el 5,2% el 2023, però sense aconseguir superar els problemes que l'amenacen. La caiguda del consum intern, la llarga crisi del sector immobiliari i un sector privat paralitzat n'alenteixen el creixement. Són assignatures pendents que el gegant asiàtic haurà d'afrontar el 2024.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Xina, una vegada més, ha complert els objectius del govern, que preveia un creixement al voltant del 5%. L'increment del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) interanual del 5,2% és una xifra envejable per a altres països, però per al gegant asiàtic representa una de les taxes més baixes fora del període de la pandèmia.

Als problemes interns, a més, s'hi sumen la desacceleració global i un context internacional incert, amb la guerra d'Ucraïna i Gaza desestabilitzant els mercats.

Els estímuls del govern no han estat suficients fins ara per estabilitzar la recuperació. Pequín ha apostat per la retallada de tipus d'interès, l'emissió de bons, els ajuts a la compra d'habitatge i els incentius al consum. Però la crisi del sector immobiliari, que ha estat motor del creixement durant dècades, s'allarga. El 2023, la inversió en construcció s'ha reduït un 9,4% i l'inici d'obra nova es va desplomar un 20,4%. Les vendes també han baixat un 6,5%.

Els preus de l'habitatge a les principals ciutats xineses han caigut al ritme més ràpid dels últims gairebé nou anys. És una dada que fa perdre la confiança als compradors. A més, el deute del sector immobiliari impacta directament als comptes dels governs locals, que han estat els principals financers de les immobiliàries.

La pressió sobre el sector privat, amb un excés de regulació i burocràcia, n'ha alentit la reactivació. La situació impacta en la contractació, i l'atur és un altre dels grans problemes. Les dades oficials situen la taxa d'atur a les zones urbanes en el 5,2%, i l'atur juvenil (entre 17 i 23 anys) en el 14,9%. Representen una reducció, però les xifres generen dubtes, ja que no comptabilitzen la població flotant de treballadors que emigren del camp a les ciutats a treballar, uns 200 milions. Tampoc no genera confiança que, al juliol, amb una taxa d'atur juvenil superior al 21%, el govern anunciés que deixava de publicar aquest indicador i ara informa d'una reducció interanual.

Les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística mostren com l'economia es va reactivar el primer trimestre del 2023 després de l'eliminació de les restriccions de la política de covid zero. L'impuls es va frenar en el segon semestre de l'any.

Preocupació a Pequín

L'alentiment preocupa al govern. A Davos, el primer ministre xinès, Li Qiang, va fer una crida als inversors i va prometre facilitats per entrar al mercat xinès. El govern ha proposat a llarg termini impulsar el creixement desenvolupant els sectors tecnològics. L'objectiu és rebaixar la dependència del sector immobiliari i fer front a les sancions dels Estats Units a les seves tecnològiques.

Pequín no anunciarà els seus objectius de creixement per al 2024 fins al març, durant el ple anual del Parlament. El Banc Mundial ha avançat que preveu una desacceleració del gegant asiàtic i que el creixement no superarà el 4,5%.

stats