Covid zero
Internacional Àsia 07/12/2022

La Xina enterra la política del covid-zero com a resposta a les protestes

Els positius asimptomàtics o amb símptomes lleus podran confinar-se a casa durant set dies i no s'exigirà PCR per sortir al carrer

3 min
Un escombriaire amb vestit de protecció aquest dimecrea a Pequin.

BarcelonaLes autoritats sanitàries de la Xina han anunciat un gir en la política de restriccions pel covid-19 després de les inèdites protestes de fa dues setmanes. A partir d'ara els positius asimptomàtics o amb símptomes lleus podran fer quarantena de set dies a casa, i no als centres on s'havien de recloure fins ara. La Comissió Nacional de Salut ha admès en un comunicat que la majoria dels casos no requereixen tractament especial, tota una declaració d'intencions, perquè per primer cop Pequín prepara la seva població per conviure amb la malaltia, allunyant-se de la política de covid zero, que pretenia suprimir la propagació del virus a còpia d'aïllar els infectats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les persones asimptomàtiques i els casos lleus es poden aïllar a casa mentre es reforça el control de la salut i es poden traslladar a hospitals designats per rebre tractament de manera oportuna si el seu estat empitjora", diu el comunicat. Tot i que el confinament domiciliari ja s'havia implementat discretament en ciutats com Pequín i Guanghou, l'anunci oficial suposa un gir. Durant gairebé tres anys, la Xina ha gestionat el coronavirus com la pesta bubònica i el còlera, però des de la setmana passada, després de les protestes simbolitzades pels fulls en blanc, alts funcionaris han reconegut que el virus no és tan perillós.

Amb les noves normes, els positius asimptomàtics o amb símptomes lleus es podran aïllar a casa durant set dies i els seus contactes estrets també, durant cinc dies, en lloc dels vuit dies com fins ara. També es promouran els tests d'antígens per davant de les PCR, que es limitaran a les professions d'alt risc. Les proves en el personal no essencial seran voluntàries. Tampoc caldrà mostrar el codi QR o PCR negativa per viatjar o per entrar en espais públics, amb l'excepció dels hospitals, les escoles i les residències per a gent gran.

Rafael Bueno, analista de Casa Àsia, diu a l'ARA que el gir en la política de covid zero s'explica per diferents factors, i alerta que no és irreversible. "A la Xina no hi ha precisament transparència i és difícil de dir fins a quin punt això és una resposta a les protestes. Les manifestacions van ser petites, però el que era nou era que focalitzaven el malestar en la figura de Xi Jinping, i sabem que el lideratge xinès no canvia d'opinió d'un dia per l'altre. Hi poden haver influït, però hi ha més factors". Destaca la reducció del nombre de contagis i el fet que la immensa majoria de casos són asimptomàtics. "Però si les coses tornen a anar malament, penso que tornaran al confinament estricte", alerta". Bueno creu també que la decisió d'introduir els tests d'antígens es pot explicar per la falta de proves PCR i que la reducció del nombre de casos també s'ha de posar en relació amb el fet que es fan menys tests. I també està en joc l'element econòmic: "Després de tres anys de restriccions, els petits i mitjans negocis viuen una situació desastrosa i el trànsit de mercaderies ha caigut un 10%". L'analista subratlla també la inquietud en tots els mercats asiàtics perquè l'aturada de la fàbrica xinesa ha portat al límit les cadenes de subministrament.

La nova política també preveu oferir cobertura social i mèdica bàsica i eliminar les restriccions al moviment en les zones amb menys contagis. Les autoritats recomanen que el personal hospitalari, de seguretat pública, de transport, de supermercats i de les infraestructures elèctriques estiguin exempts de les restriccions. També es preveu accelerar la vacunació entre els més grans de 60 i fer campanyes per contrarestar les reticències de la població a la vacuna. Sota la nova normativa les escoles que no tinguin brots podran tornar a fer classes (i si es detecten casos hauran de fer aïllaments selectius i continuar l'activitat amb la resta de l'alumnat) i es reobriran supermercats, cafeteries, gimnasos i llibreries.

Aïllament domiciliari

L'aïllament domiciliari dels infectats suposa un canvi important en les normes. A principis d'any es tancaven complexos residencials sencers, de vegades durant setmanes, tan sols per la detecció d'un cas positiu. El mes passat les noves normes de quarantena requerien només el bloqueig dels edificis afectats. El nou protocol anunciat avui estableix que les zones d'alt risc s'han de definir amb precisió per edifici, unitat, pis i habitatge, i no s'han d'ampliar arbitràriament a complexos sencers. L'autoritat sanitària també insta els ajuntaments a superar "el formalisme i la burocràcia" i adequar les mesures a la realitat local.

El problema de fons és que la Xina té molta població gran sense vacunar (també per la desconfiança que genera la manca de transparència del règim i escàndols com el de la llet en pols contaminada). I també que la vacuna xinesa, que Pequín va esgrimir com a èxit nacional, només té una eficàcia del 50%, molt per sota de les desenvolupades a Europa i els Estats Units. Ara està a punt d'aprovació una vacuna d'administració nasal que ofereix una protecció complementària.

stats