Economia 27/04/2021

Macroinversió de Repsol, Agbar i Enerkem a Tarragona per fer plàstics renovables i biocombustibles

La planta transformarà 400.000 tones anuals de residus urbans no reciclables

2 min
Imatge de les instal·lacions de Repsol a Tarragona.

BarcelonaLes companyies Repsol, Enerkem i Agbar s'han aliat per construir una planta de valorització de residus a Tarragona. La planta podrà convertir residus urbans en metanol, que a la vegada s'utilitzarà per fabricar plàstics renovables i biocombustibles. La inversió no ha estat revelada per les companyies, que s'han limitat aquest dimarts a indicar que "serà rellevant", però quan es va presentar el projecte a l'Ajuntament del Morell va transcendir que pujaria a més de 250 milions d'euros i crearia 600 llocs de feina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Repsol se suma a aquesta iniciativa per fer més potent el projecte", han assegurat a l'ARA fonts de la petroliera. La planta serà la primera de la península Ibèrica que transformarà residus en productes de la química derivada. El nou complex tindrà capacitat per convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en aproximadament 220.000 tones anuals de metanol que es transformarà en plàstics renovables o biocombustibles avançats.

Fonts de Repsol han informat que s'utilitzarà una tecnologia pionera en el seu camp que permetrà reduir les emissions de CO2 en unes 200.000 tones anuals. "Aquesta aliança és un pas més en l'ambiciós objectiu de la companyia d'arribar a les zero emissions netes el 2050", s'afirma des de Repsol.

Aquesta inversió en el denominat projecte Ecoplanta s'emmarca en l'anunci que va fer el president de la petroliera, Antoni Brufau, sobre els projectes de futur de Repsol a Tarragona, que sumen una inversió de més de 1.400 milions d'euros, en el marc del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia i dels fons Next Generation.

La planta estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que la canadenca Enerkem, amb seu a Montreal, en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d'inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre del 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals del 2025.

Autoritzacions ambientals

La planta ja ha obtingut l'autorització ambiental integrada i la declaració d'impacte ambiental favorable de les autoritats, segons fonts de Repsol. A més, el projecte ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d'Innovació de la Unió Europea.

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia i per poder transformar-los en productes d'alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d'aquesta tecnologia d'última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d'un procés que ha durat més d'una dècada i que s'ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Canadà). A més, ja està en construcció una nova instal·lació a Varennes, també al Canadà.

"Estem orgullosos de donar la benvinguda a Repsol com a soci per seguir donant suport a les nostres instal·lacions a Tarragona", ha indicat en un comunicat Dominique Boies, conseller delegat i director financer d’Enerkem. Segons José Luis Bernal, director executiu de productes químics de Repsol, el projecte reforça el seu "compromís de reciclar l'equivalent al 20%" de la seva producció de poliolefines el 2030.

stats