Economia 22/03/2013

Martorelles fabrica l'última motocicleta Derbi i posa fi a 90 anys d'història

La planta ha fabricat l'última unitat, una Derbi Senda, aquest divendres. El tancament per traslladar la producció a Itàlia deixa sense feina 92 treballadors

Ara
2 min
Ángel Nieto sobre un model històric de la marca Derbi el setembre del 1969.

BarcelonaAquest divendres ha sortit de les línies de muntatge l'última moto de la marca Derbi fabricada a Martorelles, que tanca definitivament les seves portes i posa fi a 90 anys d'història.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la fabricació de l'última moto, una Derbi Senda DRS de 50 centímetres cúbics, la direcció de Derbi ha decidit donar per acabat l'últim dia de treball de la plantilla enmig d'un clima de tristesa i nostàlgia entre els empleats.

Amb el tancament de la planta comença el desmantellament d'una de les marques històriques del sector de les dues rodes, nascuda a Catalunya i carregada d'èxits industrials i esportius al llarg del segle XX.

Els treballadors de Derbi han sortit de l'empresa emocionats, molts d'ells entre llàgrimes, cap a les 12 del migdia, segons informa l'agència Efe. Els afectats pel tancament son 92 empleats, tot i que una vintena es quedaran les properes setmanes a desmantellar les instal·lacions de la fàbrica.

El president del comitè d'empresa ha explicat que la fabricació de l'última moto "ha estat un moment molt emotiu, on s'han amuntegat les llàgrimes i els comiats entre companys".

Moriña ha lamentat que les lleis continuïn "sense protegir el patrimoni industrial de Catalunya i que permetin deslocalitzar una empresa històrica, amb tecnologia catalana que deixarà sense feina centenars de famílies".

El president del comitè ha afegit que la falta d'una llei que protegeixi el patrimoni industrial permet que "qualsevol inversor compri la nostra tecnologia, se l'emporti i tregui la feina de centenars de famílies".

Derbi ha estat una fàbrica històrica, amb 90 anys d'història, referent mundial del motociclisme els anys 70 i 80 amb nombrosos títols mundials.

També va ser un referent tecnològic en els vuitanta amb la fabricació de la mítica Derbi Variant.

La propietària de Derbi des de l'any 2001, la italiana Piaggio, enterra definitivament la planta barcelonina i trasllada la producció a Venècia.

Després de 2 anys de lluita de la plantilla per evitar el tancament i posteriorment per buscar una alternativa industrial, que no va tenir èxit per les elevades pretensions econòmiques de Piaggio, la plantilla de la fàbrica Derbi de Martorelles ja no tornarà a la factoria.

Els orígens de Derbi es remunten a l'any 1922 quan Simeón Rabasa va obrir un petit taller de bicicletes que més tard va donar lloc a la mítica marca Derbi.

stats