Economia 12/11/2012

Mas als empresaris: "Si hi ha una veritable Europa federal, el nombre d'estats és el menys important"

Alfredo Pérez Rubalcaba li respon: "Amb quants empresaris deu haver parlat?"

àlex Font Manté / Oriol March
2 min
Artur Mas amb Entrecanales en el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat i candidat de CiU, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns que el principal desafiament que afronta l'economia és la construcció d'una Europa federal. "Si hi ha una veritable Europa federal, el nombre d'estats és el menys important", ha afirmat el president en funcions de la Generalitat i candidat de CiU a les properes eleccions en relació amb la possibilitat que Catalunya constitueixi el seu propi estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva opinió, els obstacles a la construcció d'una veritable Europa federal generen més "dubtes i inquietud" que una eventual independència catalana.

Mas ha fet aquestes declaracions durant la participació en la inauguració del congrés de l'Institut d'Empresa Familiar, que agrupa empresaris de tot Espanya. Mas ha estat presentat per José Manuel Entrecanales, president d'Acciona i de l'Institut d'Empresa Familiar.

El candidat de CiU també ha aprofitat per justificar davant l'empresariat la seva aposta per una Catalunya independent. "Som el territori d'Espanya més mal dotat en infraestructures, malgrat que som els que més aportem i els que tenim més projecció a l'exterior", ha dit després de recordar que Catalunya suposa entre un 25% i un 30% de les exportacions espanyoles. "No hi ha cap empresa que optés per deixar d'invertir en aquelles divisions que són productives".

"Cal que Europa sigui el nostre paraigua i que hi hagi més estats europeus amb menys poder", ha insistit Mas, que ha assegurat que en aquest supòsit "no hi haurà ni aranzels, ni duanes, i seguirà havent-hi lliure circulació de capitals". Mas, amb aquestes explicacions, ha volgut "desdramatitzar algunes coses que a Espanya es dramatitzen", en referència −sense citar-ho directament− al fet que una Catalunya sobirana sortiria de la Unió Europa i instauraria aranzels pel fet de quedar suposadament fora del mercat comú. "El nostre principal repte és construir el projecte europeu", ha sostingut Mas, que ha defensat el seu projecte sobiranista amb un to molt diferent del que ho fa als mítings de campanya.

Resposta de Rubalcaba

Minuts després, el protagonista ha estat Alfredo Pérez Rubalcaba. El líder socialista ha aprofitat la intervenció per criticar, sense anomenar-lo directament, la postura de Mas. "Em pregunto amb quants empresaris deu haver parlat", ha dit Rubalcaba. "Avui dia hem d'atreure diners i inversions de fora perquè aquí estem endeutats". En la sea opinió, cap inversor voldrà posar diners en un territori que "no sap què és".

"Els ciutadans que creguin que la solució són les aventures independentistes, estan equivocats", ha conclòs.

stats