Economia 29/10/2019

Menys queviures i medicaments, els efectes de la vaga de transportistes

CCOO i UGT han convocat una vaga de 24 hores al sector que comença aquest dimarts a la nit

Paula Clemente
2 min
L'actual distribució urbana de mercaderies no ajuda ni en l'eficiència ni en la sostenibilitat / PERE TORDERA

BarcelonaEl sector de mercaderies i logística comença, aquest dimarts a les 22h, una vaga de 24 hores per denunciar "la intransigència de les patronals en la negociació del conveni col·lectiu". Segons les divisions pertinents d'UGT i CCOO, sindicats que convoquen l'aturada, les principals patronals del sector s'escuden en la reforma laboral. "Transcalit i Uno [les patronals en qüestió] volen desregular les condicions laborals dels 15.000 treballadors i treballadores", assegura UGT. Es refereixen a que els treballadors acceptin, a canvi de l'actualització dels salaris (congelats des del començament de la crisi), la jornada laboral ordinària de dilluns a diumenge.

En base al que explica Juan José Pérez, portaveu d'UGT, la convocatòria pot afectar, a nivell pràctic, diversos sectors en diversos sentits:

L'entrega de paqueteria

Un dels sectors que més notarà la incidència serà el de la logística relacionada amb la missatgeria i l'entrega de paquets, ja que aquesta branca no està coberta pels serveis mínims i és un dels serveis més estesos dins del món de la logística. Amazon no ha volgut fer comentaris al respecte, però CCOO ha enviat un comunicat aquest dimarts en què acusa l'empresa de celebrar esdeveniments lúdics a les seves instal·lacions (per dissuadir els treballadors de participar en la convocatòria) i obligar la plantilla a finalitzar avui la jornada a la mitjanit.

L'arribada de medicaments a les farmàcies

El departament de Treball de la Generalitat ha establert que els serveis mínims per abastir els establiments sanitaris i farmacèutics seran els mateixos que en un dia festiu. Tot i així, tal com explica el portaveu d'UGT, en dies festius no hi ha repartiment a farmàcia ni recollida de residus als hospitals. Per tant, aquests serveis no estaran coberts. Així doncs, les farmàcies per exemple dependran de l'abastiment que tinguin als establiments.

Distribució de l'alimentació

Pel que fa a la resta de mercaderies, assenyala el conseller de Treball, només es transportarà l'estoc que, per la seva naturalesa perible, no siguin susceptibles de conservar-se més enllà de 24 hores. Això implica que la majoria d'aliments no queden coberts pels serveis mínims, i que els supermercats, mercats i altres petits comerços podrien tenir problemes per aconseguir mercaderia fresca del dia. "Estem parlant de transport, emmagatzematge i distribució", explica Juan José Pérez. És a dir, afegeix, logística de Mercabarna, abastiment de qualsevol cadena de subministrament, subministrament a mercats...

stats