Laboral

Catalunya crea al juny la meitat de tota l’ocupació a l’Estat

Espanya consolida els 20,8 milions de treballadors en el juny més fluix des del 2015

3 min
Oficina de treball de l'avingura Roma de Barcelona,

BarcelonaLa campanya electoral arrenca amb una nova empenta d'optimisme al mercat de treball, si bé aquest ja dona algun senyal d'esgotament. Les dades d'afiliats a la Seguretat Social i les d'atur registrat del mes de juny publicades aquest dimarts seran les últimes abans dels comicis generals del 23 de juliol i reflecteixen, de nou, un rècord en la creació d'ocupació.

Afiliats a la seguretat social a Catalunya

En el sisè mes de l'any, a Catalunya es van crear 26.548 nous llocs de treball i hi va haver de mitjana 3.742.781 afiliats al sistema, la dada més alta de la sèrie històrica i el cinquè mes consecutiu encadenant augments, amb un avenç del 0,7% en comparació amb el maig. Es tracta del segon rècord consecutiu de la sèrie històrica. Catalunya va ser la comunitat on es va crear més ocupació de l'Estat el mes passat, pràcticament la meitat del total. Si comparem amb el mateix mes del 2022, ara hi ha 105.558 feines més al Principat (+2,9%).

A escala estatal, l'afiliació mitjana també va augmentar en 54.541 persones, un 0,2% més, i es va consolidar en els 20,8 milions. Cal tenir en compte, però, que aquesta és l'alça més baixa registrada en un mes de juny des del 2015, quan el sistema va sumar 35.085 nous afiliats de mitjana. El juny del 2022 l'afiliació va créixer el doble que enguany, mentre que el 2021 va créixer quatre vegades més.

Això no obstant, en aquest primer semestre la Seguretat Social ha sumat prop de 450.000 nous afiliats, l'increment més elevat en una primera meitat de l'any de tota la sèrie històrica. Per primera vegada a l'Estat, durant alguns dies –entre el 12 i el 21 de juny– es van arribar a superar els 20,9 milions de persones en el registre de l'afiliació diària, com ha remarcat en un comunicat el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Mentre l'ocupació puja, el nombre d'aturats va tornar a baixar durant el sisè mes de l'any. A Catalunya, la xifra de desocupats es va reduir en 6.359 persones, fins a situar-se en un total de 329.744, fet que implica un descens de l'1,8% respecte al maig. Es tracta de la cinquena caiguda mensual consecutiva i la millor dada registrada en un mes de juny des del 2008, és a dir, fa 15 anys. En els últims dotze mesos, aquesta retallada del volum d'aturats ja ha estat de 8.337 persones, cosa que percentualment suposa una disminució del 2,4%.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat aquestes noves dades i ha remarcat que el Govern "continua compromès" en generar més treball i més oportunitats per a tothom. Per la seva banda, el secretari general de Treball, Enric Vinaixa, ha assenyalat que les dades mostren "l'enfortiment" de l'economia catalana i ha negat que hi hagi senyals de desacceleració en el món del treball. "Res ens fa pensar que hi hagi alentiment al món productiu", ha dit durant la roda de premsa de valoració de les estadístiques.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'atur registrat es va reduir en 50.268 persones, un 1,8% menys en comparació amb les dades del mes anterior. Actualment, hi ha 2.688.842 ciutadans sense feina a l'Estat. Aquesta evolució del mercat de treball implica que, a les portes que comencin els actes de campanya, la ministra de Treball espanyola i candidata de Sumar a la presidència, Yolanda Díaz, pot treure pit que en l'últim any el total de persones inscrites als serveis d'ocupació ha baixat en 191.740 ciutadans, és a dir, s'ha reduït un 6,6%.

Efecte estacional

Manuel Brenes, vicedegà del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida, coincideix a dir que les dades d'aquest juny són "positives", però recorda que també són conseqüència dels nous contractes d'estiu, que enguany es podrien haver avançat pel fervor de la demanda turística. "Hi ha un cert alentiment i tornarem a veure una disminució de les contractacions al setembre i l'octubre", indica l'expert. En aquest sentit, lamenta la dependència en el sector serveis que persisteix al mercat de treball català i anima els diferents governs a apostar per la industrialització com a via per generar llocs de feina de més bona qualitat.

A tres setmanes de les eleccions generals i davant un possible canvi de color polític a la Moncloa, els sindicats majoritaris CCOO i UGT han celebrat aquest rècord d'afiliacions i la caiguda de l'atur. "Les dades avalen la reforma laboral", ha assegurat el sindicat que dirigeix Camil Ros en un comunicat. De la mateixa manera, el secretari de treball i economia de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, ha atribuït aquestes xifres a "l'efecte positiu" de la reforma laboral sobre el mercat de treball "tant en termes quantitatius com qualitatius".

stats