Laboral

Nou màxim d'afiliats i atur en mínims des del 2008 a Catalunya

Els contribuents a la Seguretat Social arriben a un rècord de 3,71 milions al maig al Principat

4 min
Cues a l'oficina del SOC del carrer Sepúlveda de Barcelona

BarcelonaLa fita s'ha repetit també al maig. Catalunya va tornar a batre el rècord d'afiliats a la Seguretat Social el mes passat i la xifra d'aturats es va reduir de nou fins a la més baixa dels últims 15 anys. Així doncs, es van crear 40.503 nous llocs de feina en el cinquè mes de l'any i el total de cotitzants catalans ja se situa en els 3,71 milions, un 1,1% més que a l'abril, segons les dades publicades aquest divendres pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. És el nombre més alt de tota la sèrie històrica i implica que al maig hi havia 116.628 empleats més a Catalunya que en el mateix mes del 2022.

Afiliats a la Seguretat Social a Catalunya

La reducció de l'atur registrat se suma a aquesta tendència optimista, en un moment de l'any que ja acostuma a ser bo per a la contractació, quan la temporada d'estiu és a tocar. A Catalunya la xifra d'aturats va caure en 2.692 persones (una variació del -0,79% respecte al mes anterior), de manera que ara hi ha 336.103 ciutadans apuntats a les llistes dels serveis d'ocupació, segons confirmen les dades publicades pel ministeri de Treball espanyol. Aquest és el total d'aturats més baix que hi ha a Catalunya des del maig del 2008, quan se'n van registrar 305.247. En l'últim any aquest indicador s'ha reduït en un 3,4%, o, cosa que és el mateix, hi ha 11.924 aturats menys que el 2022.

En el conjunt de l'Estat, el govern de coalició del PSOE i Unides Podem també pot treure pit d'unes xifres força positives just en la setmana en què Pedro Sánchez ha convocat eleccions generals per al 23 de juliol. L'afiliació mitjana a la Seguretat Social va superar per primera vegada a la història els 20,8 milions de persones, després de sumar-ne 200.411 al maig, un increment del 0,97%. Aquest repunt ja és del 2,9% en l'últim any i s'han afegit 582.676 contribuents espanyols en comparació amb el mateix mes del 2022. El ministre espanyol de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha celebrat aquest rècord i ha estimat en una entrevista a TVE que "al juny o al juliol" s'arribarà als 21 milions de cotitzants.

Pel que fa a les persones registrades a les oficines del SEPE, aquesta xifra va baixar en 49.260 persones a tot Espanya, un 1,7% menys que a l'abril. D'aquesta manera, ara hi ha 2.739.110 aturats a l'Estat, la xifra més baixa en un mes de maig des del 2008. "Es tracta d'un descens molt positiu en un context de contractació de qualitat i en màxims històrics tant d'afiliació com de població activa", destaca el departament que lidera Yolanda Díaz en el seu comunicat. En la variació interanual, l'atur s'ha reduït en 183.881 persones, una caiguda significativa del 6,2%.

El ministeri de Treball també ha destacat l'evolució de l'atur juvenil, ja que el ritme de caiguda d'aquest indicador (-3,69%) va ser el doble que el de l'atur general. Al maig es va reduir en 7.208 persones el total de joves de menys de 25 anys que no tenen una feina i estan registrats al SEPE per intentar trobar-ne. El volum de joves en aquesta situació és el més baix de tota la sèrie històrica: 188.043.

Catalunya, a la cua de la reducció de l'atur

A totes les comunitats autònomes va caure el nombre de desocupats, però Catalunya es va situar a la cua d'aquesta caiguda (en termes percentuals va ser un -0,79%). Només el País Basc i Ceuta van registrar una variació més petita que la catalana, mentre que la reducció de l'atur més elevada va ser a les Illes Balears (-7,1%), Castella-la Manxa (-4,5%) i Castella i Lleó (-3,9%). Al maig es van signar 624.853 contractes de treball indefinits a Espanya, el 44,2% del total.

Tot i aquest menor dinamisme, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha ressaltat aquest divendres el bon comportament del mercat laboral a Catalunya. "Encadenem per tercer mes consecutiu un rècord d'afiliació", ha remarcat durant la roda de premsa de valoració de les estadístiques. "El món del treball a Catalunya progressa molt adequadament, molt positivament, i s'ha instal·lat ja la confiança en les relacions laborals", ha afegit. D'altra banda, el secretari ha apuntat que, per ara, les dades disponibles no mostren cap impacte de la falta de pluges en l'ocupació. "No pren rellevància l'afectació de la sequera", ha indicat Vinaixa, que ha posat d'exemple les xifres a la demarcació de Lleida, on el sector primari té més pes.

Per al catedràtic d'economia aplicada de la UB Raúl Ramos, les xifres d'atur registrat del maig vaticinen una temporada turística que tot just arrenca i es preveu eufòrica. Això no obstant, l'acadèmic avisa que se segueixen observant vacants en algunes ocupacions de diferents nivells de qualificació, però que requereixen jornades més llargues o torns en cap de setmana que els treballadors no estan disposats a acceptar. "La gent està fugint cap a altres sectors amb condicions laborals més adequades", resumeix l'expert. Aquesta situació recorda la que va portar els restauradors i hotelers a queixar-se l'any passat sobre les dificultats per trobar empleats en els seus sectors, malgrat que els sindicats han denunciat reiteradament que la indústria hauria de millorar retribucions i horaris.

La publicació d'aquestes dades laborals ha quedat marcada pel clima preelectoral i, de fet, la ministra d'Economia i vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha hagut de respondre a una pregunta clau de cara a les generals: ¿el govern espanyol és capaç de transmetre aquestes bones noves macroeconòmiques a la ciutadania per transformar-les en vots? "Confio que els ciutadans donaran suport massivament a l'acció del nostre govern, que ha demostrat en aquests cinc anys, a més, que sap gestionar bé l'economia espanyola", ha contestat.

stats