Laboral

CCOO descarta un abús dels fixos discontinus amb la reforma laboral

Un informe del sindicat també nega que es faci un ús fraudulent dels períodes de prova per acomiadar indefinits

2 min
Un cambrer escombrant la terrassa d’un restaurant de l’avinguda Gaudí a les 00.30 de la nit.

BarcelonaEls sindicats majoritaris a Espanya tancaran aquest 2022 amb una victòria llargament reivindicada: la nova reforma laboral, que eliminava alguns dels aspectes lesius del text anterior aprovat pel Partit Popular. Per això no sorprèn que el balanç del seu impacte que n'ha fet aquest dimecres CCOO de Catalunya sigui positiu. L'organització ha presentat un informe en què analitza de manera preliminar les conseqüències d'aquest canvi normatiu en el mercat de treball i confirma el creixement de la contractació indefinida i la caiguda de la temporal. Aquesta última modalitat ha passat de representar un 88,6% de la nova contractació a un 53,9% en tres anys, i els contractes indefinits acumulats entre el gener i el juny del 2022 van gairebé triplicar els del mateix període del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el sindicat defensa que les entrades al món laboral són ara més estables i les temporals són menys freqüents entre la població assalariada. No obstant això, Romina Garcia, la responsable de mercat de treball i polítiques d'ocupació de CCOO de Catalunya, ha admès que cal una "mirada més llarga" per determinar quins han estat els efectes reals de la reforma laboral. Entre el juny del 2019 i el del 2022 la mitjana de persones afiliades a la Seguretat Social ha crescut només en el cas dels indefinits en 360.300 persones, mentre que la temporal s'ha reduït en quasi un 31%, 242.000 persones.

Una de les incògnites del llegat de la nova reforma laboral, però, és si ha provocat un increment del frau amb altres tipus de contractes. Per exemple, l'ús dels fixos discontinus, que s'ha disparat des de l'entrada en vigor de la normativa. En aquest cas, CCOO assegura que segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), tot i augmentar en nombre, aquesta modalitat continua sent força testimonial i present en els mateixos sectors on ja existia tradicionalment, com l'hostaleria i l'educació. "No veiem que hi hagi un abús dels fixos discontinus. Tenim una economia fortament estacional i s'està normalitzant a través de la contractació de més qualitat. La persona que signa un fix discontinu pot organitzar-se la resta de l'any amb altres tipus d'ingressos", ha dit Ricard Bellera, secretari de treball i economia del sindicat.

Sense ús fraudulent del període de prova

De la mateixa manera, CCOO també descarta en el seu informe que l'afiliació indefinida sigui temporal encoberta, perquè es pot acomiadar un treballador argumentant que no ha superat el període prova. Si bé han crescut aquests casos, l'organització destaca que es tracta d'un volum testimonial (2.200 baixes més d'entre un total de 37.600) i que signifiquen un 7,5% dels diferents motius possibles per fer fora un empleat. "No dona per a l'alarmisme, és totalment normal", ha remarcat Garcia.

D'altra banda, Bellera sí que ha lamentat que la reforma laboral no ha aconseguit resoldre les assignatures pendents pel que fa a la bretxa de gènere del mercat de treball espanyol. "La reforma laboral està funcionant, però no és suficient per compensar el fort biaix de gènere. La meitat de la classe treballadora està en situació de discriminació. La negociació col·lectiva s'ha d'activar en aquest àmbit", ha reivindicat el dirigent sindical.

stats