Laboral
Economia  /  Mercat laboral 03/02/2023

"Cobrar 500 euros menys al mes és inacceptable"

La planta de la farmacèutica japonesa Towa a Martorelles va a la vaga indefinida per una retallada de condicions

2 min
La plantilla de Towa a Martorelles, durant una concentració contra la retallada.

BarcelonaAmb l'augment del cost de la vida de l'últim any, molts treballadors guardaven l'esperança d'aconseguir una pujada de sou que els compensés la pèrdua de poder adquisitiu. A la planta de la multinacional farmacèutica japonesa Towa a Martorelles (Vallès Oriental), però, van tornar de les vacances de Nadal topant amb l'escenari completament oposat: la direcció va demanar una reunió d'urgència al comitè d'empresa per explicar-los que volia aplicar una "modificació substancial" de les condicions laborals de la plantilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"A finals d'any ja ens havien dit que el 2023 seria de contenció, perquè la situació és complicada i les primeres matèries i l'energia han pujat molt, però el grup té beneficis", explica un dels empleats afectats. La intenció de Towa és despenjar-se del conveni estatal del sector químic, que preveia un increment dels sous del 2% per a aquest any i incorporava una clàusula de revisió salarial en cas que la inflació es disparés (com ha passat).

Aquesta mesura afectaria tota la planta, on treballen prop de 630 persones, però el que també preocupa són les conseqüències per a la part més baixa de l'escala salarial de l'empresa. Towa vol eliminar alguns dels complements salarials que avui cobren els professionals de les categories 3 i 4 de la cadena de producció, és a dir, els que guanyen menys. D'entrada, aquests prop de 200 empleats perdrien una prima anual que s'havia pactat anteriorment en un acord d'empresa.

A això s'hi afegeix un increment de la jornada anual (es passaria a aplicar la del conveni sectorial) per a tota la plantilla, així com la supressió de diversos beneficis socials que fins ara rebien els treballadors. "Són uns 500 euros menys al mes. No ho podem acceptar", calcula un dels empleats afectats per la retallada de la farmacèutica japonesa, sobre la seva situació personal.

Com a resposta a aquestes mesures, el comitè d'empresa va reunir-se amb l'assemblea de treballadors, que va votar a favor de convocar una vaga indefinida a partir d'aquest mateix dimarts fins que es desencalli la negociació. Totes les línies de producció de Towa, asseguren fonts sindicals, han quedat aturades. El comitè té previstes reunions amb la direcció cada dia d'aquesta setmana mentre es mantingui la convocatòria i avança que les converses segueixen obertes per aconseguir reduir l'impacte de les mesures anunciades.

Antiga divisió de genèrics d'Esteve

El 2019 la farmacèutica catalana Esteve va vendre el 100% de Pensa, la seva divisió de medicaments genèrics a la japonesa Towa. L'operació es va tancar 320 milions d'euros. En aquesta planta de Martorelles, la companyia asiàtica encara hi produeix fàrmacs com l'omeprazole, el paracetamol o l'amoxicil·lina. En els seus últims resultats disponibles, els del 2021, el grup multinacional va assolir uns beneficis de prop de 120 milions d'euros. Contactada per l'ARA, fonts de l'empresa van assegurar que les mesures presentades s'estan negociant amb el comitè i es van mostrar confiades en què estan "evolucionant favorablement" per arribar a un acord. "En cap moment plantegem retallades que suposin 500 euros al mes cap a cap dels nostres empleats", han insistit.

La de Towa no és l'única vaga que es manté en peu a Martorelles. Justament aquesta setmana els treballadors del centre logístic d'Amazon en aquest municipi han començat una aturada per protestar contra el tancament d'aquestes instal·lacions i el seu trasllat forçós als magatzems de l'Empordà i Saragossa.

stats