Laboral

Foment defensa que el 30% dels convenis ja estan per sota de les 37,5 hores

La patronal catalana veu "postureig polític" en la proposta que Sumar portarà al Congrés sobre la reducció de la jornada

ARA
2 min
Un cambrer parant taula a la terrassa d’un local de la plaça Reial de Barcelona.

BarcelonaLa patronal Foment del Treball ha defensat aquest dilluns que la intervenció del govern estatal no és necessària per reduir la jornada perquè "la negociació col·lectiva ja s'està adaptant", ja que el 30% dels convenis tenen una jornada laboral inferior a les 37,5 hores i el 17,7% més es queden per sota de les 38,5 hores. Aquests percentatges, però, queden lluny de la proposta de 7 de cada 10 convenis amb el temps de treball reduït que busca el ministeri de Treball. Segons la patronal, aquesta solució és "inviable". Foment veu "postureig polític" en la proposta de votació de Sumar al Congrés sobre la reducció de jornada d'aquest dimarts que insta a una negociació que ja és "una realitat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització empresarial ha assegurat que les converses amb els sindicats estan avançant amb "molt bona voluntat per part de les dues parts" d'assolir acords. L'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre ha defensat que en moltes empreses i sectors aplicar una jornada setmanal de 37,5 hores és "inviable", i argumenta que cal parlar del còmput anual i de les especificitats sectorials. "Cada conveni i sector és un món absolutament diferent. Hi ha convenis que ja estan per sota del que proposa el ministeri de Treball, mentre que n'hi ha d'altres que no ho poden assumir", ha dit Javier Ibars, director del departament de relacions laborals i afers socials de la patronal.

Segons les dades presentades aquest dilluns, només 1 de cada 3 convenis va aplicar una jornada laboral per sota de les 37,5 hores a Catalunya, el temps que el govern espanyol ha recomanat establir com a estàndard des de l'inici de la legislatura. El 17,7% es queden per sota de les 38,5 hores, mentre que un gran gruix (38,35%) estan a menys de 39,5 hores. Un 5% dels convenis tenen jornades just per sota de les 40 hores, mentre que els que superen aquest còmput són el 8,85%.

Revisió sector a sector

La patronal ha rebutjat una altra vegada una reducció "generalitzada" a tots els sectors i recorda que l'Estatut dels Treballadors el que fixava fins ara era uns mínims i uns màxims per donar marge a les empreses. Foment ha insistit que la reducció de jornada no es pot negociar com un element únic, sinó que s'ha d'englobar en una conversa sobre la distribució del temps de treball o l'absentisme. En concret, han considerat que el nombre d'acords que ja han reduït la jornada en convenis el 2023 demostra que aquesta "no era una preocupació extrema dels agents socials" que requerís una intervenció estatal.

stats