Laboral

La IA pot destruir 400.000 llocs de treball a Espanya la pròxima dècada

Un informe de Randstad assegura que 2 milions d'ocupacions estan en risc per aquesta tecnologia

P. S. A.
2 min
Dues treballadores d’un comerç preparen la botiga per fer front al Black Friday, en una imatge feta a Barcelona aquesta setmana.

BarcelonaSerà una de les protagonistes indiscutibles de la setmana durant el Mobile World Congress, que arrenca aquest dilluns a Barcelona. La implantació de la intel·ligència artificial és un procés progressiu però que cada cop serà més visible al llarg de la pròxima dècada, tant pels nous productes anunciats per les multinacionals tecnològiques com pel seu impacte en l'organització de les plantilles de companyies d'arreu del món. Segons un informe publicat per Randstad Research, aquest desembarcament de la IA provocarà una pèrdua de prop de 400.000 llocs de treball a Espanya durant els pròxims deu anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la diferència entre les ocupacions que podrien desaparèixer potencialment amb la seva adopció (2 milions) i les que es generarien fruit de les noves oportunitats econòmiques sorgides amb l'ús d'aquesta tecnologia (1,6 milions). "Amb la IA experimentarem una nova revolució econòmica, ja que s'estima que en l'àmbit global el 18% del treball podria estar més o menys afectat per l'automatització i el PIB mundial podria augmentar en un 7% a conseqüència de l'impuls a la productivitat laboral", indica Valentín Bote, director del departament de recerca de la consultora de recursos humans.

L'anàlisi de Randstad Research assegura que el 9,8% dels llocs de treball a Espanya pateixen el risc de ser automatitzats. En paral·lel, gairebé un 19% de les ocupacions actuals veuran com s'incrementa la seva productivitat per l'adopció de la IA. Per a tres de cada quatre treballadors no s'esperen efectes significatius relacionats amb la intel·ligència artificial.

Els sectors més i menys afectats

Quins sectors serien els més afectats per aquests canvis en la dinàmica de les organitzacions? L'informe de Randstad Research apunta que el comerç i les activitats administratives seran els que més patiran la IA, amb una reducció de l'ocupació en la pròxima dècada de 158.415 i 147.915 llocs de treball, respectivament, seguits de l'hostaleria (112.772) i el transport i l'emmagatzematge (47.440).

Al contrari, la consultora remarca que en indústries com la programació, les telecomunicacions, els mitjans de comunicació i les publicacions o les activitats professionals, científiques i tècniques, el desplegament de la IA tindria un impacte més positiu, amb la creació de nous llocs de treball especialitzats.

stats