Laboral

L'atur torna a créixer a Catalunya i l'afiliació a la Seguretat Social recula

Al conjunt de l'Estat cau la xifra de desocupats però es debilita la creació de llocs de treball

3 min
Una oficina de treball del SOC.

BarcelonaL'atur repunta a Catalunya i la creació de nous llocs de treball perd pistonada. És el resum de les dades publicades aquest dilluns pels ministeris de Treball i de Seguretat Social, segons les quals el nombre de catalans que busquen feina i no en troben va augmentar en 214 persones al novembre. És un empitjorament lleu, del 0,06%, però és el segon consecutiu després que aquesta xifra ja canviés la tendència a l'octubre amb el final de la temporada turística. Així, el total d'aturats a Catalunya és de 339.907 persones, 9.075 menys que fa un any.

Atur registrat a Catalunya

A diferència del mes anterior, quan encara creixia l'afiliació a la Seguretat Social, al novembre es van perdre 1.316 cotitzants al Principat, una caiguda del 0,04%. Això no obstant, l'ocupació continua mantenint-se en uns nivells elevats, per sobre dels 3,7 milions d'afiliats a Catalunya, 95.444 més que un any enrere.

Afiliació a la Seguretat Social

L'increment dels aturats a casa nostra contrasta amb la caiguda d'aquest indicador al conjunt d'Espanya, on el volum de desocupats es va reduir en 24.573 persones, una millora del 0,89% respecte al mes anterior. D'aquesta manera, ara hi ha 2.734.831 espanyols que voldrien treballar, però no aconsegueixen trobar feina, 146.549 menys que en el mateix període de l'any passat.

El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz ha destacat que aquesta és la segona caiguda més gran registrada en un mes de novembre exceptuant el 2021, quan es va notar l'efecte rebot després del primer xoc en el mercat de treball per la pandèmia. L'atur va es va reduir sobretot a Extremadura (-2,4%) i la Comunitat de Madrid (-2,2%), mentre que on més va augmentar és a les Balears (+4,2%) i Castella i Lleó (+1,6%).

Alentiment de l'ocupació

Com ha passat a Catalunya, al global d'Espanya l'afiliació a la Seguretat Social també va recular al novembre. Aquest indicador, que s'ha convertit en un imant per als rècords en l'últim any, va caure en 11.583 persones, un 0,06% menys que a l'octubre, fins a situar-se en un total de 20.806.074 cotitzants. Atès que la variació intermensual no és positiva, el ministeri de Seguretat Social –seran les primeres dades amb Elma Saiz com a responsable d'aquesta cartera en lloc de José Luis Escrivá, ara ministre de Transformació Digital– ha destacat que l'afiliació va créixer en 510.444 cotitzants en els primers onze mesos de l'any. L'afiliació mitjana de les dones segueix en nivells màxims, amb 9,8 milions de cotitzants, i la presència femenina representa ara el 47,2% de la força laboral.

Per a Manuel Brenes, vicedegà del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida, les dades són "positives" tot i l'alentiment en la creació de nova ocupació. "Fins ara el mes de novembre era més dolent i s'ha canviat la tendència. En part és perquè la reforma laboral hi ajuda, però també s'explica per la millora de l'economia espanyola", opina.

L'hostaleria destrueix 115.000 llocs de treball

L'alentiment del mercat de treball al novembre té un protagonista molt clar: la destrucció de feina a l'hostaleria. Al conjunt d'Espanya, aquest sector va perdre 115.539 cotitzants a la Seguretat Social en només un mes, una davallada del 7,7%, després que la temporada turística hagi durat més gràcies a les bones temperatures de l'octubre. En canvi, l'educació va contribuir amb 38.024 afiliats més que a l'octubre, un repunt del 3,2%. La indústria i la construcció també van acabar l'últim mes amb més cotitzants que l'anterior.

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha atribuït a la fi de la temporada turística la tendència de les dades d'atur i d'afiliació a Catalunya "És un comportament més bo respecte al que normalment es dona al novembre. L'estiu s'ha allargat més de l'habitual", ha apuntat en la seva valoració sobre les noves estadístiques. De fet, s'ha mostrat optimista pel que fa a la campanya de Nadal, quan es produeix el pic de contractacions de l'hivern: "Res ens fa pensar que serà diferent d'altres desembres".

Tot i la baixada de l'atur en l'àmbit estatal, els sindicats han insistit en les assignatures pendents del mercat de treball espanyol. "El mes de novembre és un mes en què acostuma a augmentar l'atur i aquest any ha disminuït. Això és una bona notícia, sempre que caigui l'atur cal celebrar-ho, però mentre hi hagi un atur per sobre del 10%, no es pot fer una lectura triomfalista", ha remarcat aquest dilluns en un acte el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

Per la seva banda, la UGT ha demanat conèixer la "cobertura real" del sistema de protecció per desocupació abans de tirar endavant la seva reforma, després del debat de les darreres setmanes que ha enfrontat les diferents posicions dels ministeris de Treball i Economia.

stats