Laboral

L'atur puja a Catalunya i Espanya amb el final de la temporada turística

El nombre de desocupats augmenta en 4.261 persones a l'octubre, però segueix per sota de les xifres de fa un any

3 min
Una oficina del SOC a Barcelona

BarcelonaEl nombre d'aturats a Catalunya va augmentar a l'octubre en 4.261 persones, un 1,27% més que al setembre, quan encara va caure. Així, el nombre de treballadors catalans que busquen feina i no en troben puja fins als 339.693, uns 8.300 menys que el mateix mes de l'any passat, segons dades publicades aquest divendres pel ministeri de Treball i Economia Social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector serveis és el que va liderar l'increment de l'atur, amb 3.159 persones sense feina més que al setembre. La indústria, amb 313 aturats més, va ser el segon sector on més va pujar. El nombre de treballadors sense feina va créixer en 182 al sector primari, mentre que a la construcció només en 33 persones. També es van afegir a la llista d'aturat 574 catalans que no tenien cap ocupació anterior.

En el cas català, l'atur torna a pujar com és habitual amb el final de l'estiu i l'inici de la tardor. A l'agost l'ocupació ja es va ressentir del final oficiós de la temporada turística –al nord d'Europa el curs escolar comença majoritàriament durant aquest mes–, però les altes temperatures van permetre allargar la campanya turística de l'estiu durant el setembre, per la qual cosa l'atur va tornar a descendir lleugerament, també empès a la baixa per les contractacions pròpies de l'inici del curs educatiu. Amb la normalització de l'activitat educativa i el turisme ja clarament a la baixa, la desocupació torna a augmentar, com ho demostra que el gruix de la pujada prové del sector serveis.

En aquest sentit, el secretari de Treball i Economia del sindicat Comissions Obreres, Ricard Bellera, ha analitzat amb "prudència" les dades, que ha assegurat que estan marcades per l'"estacionalitat": "Hem tingut una temporada d'estiu que per temes climàtics s'ha allargat una miqueta", ha dit, cosa que ha fet que el final de contractes de la hostaleria habituals al setembre s'hagi "traslladat a l'octubre". Pel que a l'altre gran sindicat, UGT, ha destacat en un comunicat que UGT "la generació d'ocupació de qualitat està suavitzant les grans variacions periòdiques" d'anys enrere, tot i que la creació de "més ocupació i de més qualitat" es va produir a l'octubre "de manera més moderada" a la dels últims mesos.

El que sí que va pujar va ser l'afiliació a la Seguretat Social, en aquest cas per segon mes consecutiu. Més de 3,7 milions de catalans cotitzen a la Seguretat Social, 97.000 més que un any enrere, segons dades del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Tres mesos de pujades a Espanya

Malgrat el repunt, es tracta de la xifra de desocupats més baixa en un mes d'octubre des del 2007, just abans de l'inici de la crisi financera internacional i de l'esclat de la bombolla immobiliària.

Al conjunt d'Espanya la xifra d'aturats també va créixer entre el setembre i l'octubre, en aquest cas en 36.936 persones, un increment de l'1,36%. Això deixa en 2.759.404 el total de persones sense feina a l'Estat, unes 155.000 menys que un any enrere. A diferència de Catalunya, a l'Estat al setembre també va pujar l'atur, per la qual cosa amb l'octubre ja són tres els mesos consecutius amb un empitjorament de les dades de desocupació.

Igual que a Catalunya, l'afiliació també va pujar gràcies a les contractacions per al nou curs escolar i el total de cotitzants a la Seguretat Social a l'Estat es va situar per sobre dels 20,8 milions, 92.8000 més que el mes anterior.

En xifres absolutes, Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma on més va incrementar el nombre de desocupats, només superada per Andalusia i Castella-la Manxa. Madrid va ser l'única amb una reducció de l'atur, de 190 persones.

La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, ha celebrat les dades, tot i l'augment de la desocupació. Segons Díaz la reforma laboral impulsada per l'executiu espanyol ha provocat una "gran transformació" del mercat laboral, amb més contractació indefinida. "Els contractes temporals continuen baixant, millorant l'estabilitat a Espanya", ha dit en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter). Un 43% dels contractes signats aquest octubre a Espanya van ser indefinits, un punt menys que al setembre.

Díaz també ha destacat que l'atur juvenil es troba en mínims històrics, tot i haver tornat a créixer a l'octubre. Concretament, el nombre de joves de menys de 25 anys sense feina va augmentar a Catalunya en 1.247 persones respecte al mes anterior, fins a un total de 21.844. Pel que fa a les diferències de gènere, el total de dones catalanes a l'atur va ser de 195.111, un 57% del total.

stats