Ocupació

L’atur puja a Catalunya el primer trimestre

La taxa de desocupació augmenta mig punt, fins al 9,48%

3 min
Oficina de treball a Barcelona

BarcelonaEl nombre de persones sense feina va créixer el primer trimestre a Catalunya. El total de treballadors a l'atur va augmentar en 12.800 persones, fins a les 396.100, segons els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicats aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa d'atur, doncs, va passar del 8,97% del quart trimestre de l'any passat al 9,48%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'atur al conjunt de l'Estat també va augmentar. En total, a Espanya hi havia 2.977.900 persones sense feina durant els tres primers mesos d'enguany, 117.100 més que entre l'octubre i el desembre del 2023. Això situa la taxa d'atur al 12,29%, cinc dècimes per sobre que la dada del primer trimestre del 2024. Tot i la pujada, les dades continuen per sota dels nivells de finals del 2020, en plena pandèmia, quan la taxa d'atur va fregar el 14% al Principat i va superar el 16% a Espanya.

Evolució de l’atur a Catalunya i Espanya
Taxa d’atur en percentatge d’aturats sobre el total de la població. Dades trimestrals

Així doncs, l'atur va pujar en tots els àmbits de l'economia, amb especial incidència als serveis, que són el sector que ocupen més gent. A Catalunya, respecte al trimestre anterior, l'atur es va incrementar en 10.400 treballadors al sector serveis, fins als 159.300 desocupats. A la construcció, el total de persones sense feina va pujar fins a 13.100, uns 1.900 aturats més; mentre que a la indústria l'augment va ser de 5.300 persones, fins als 22.500 aturats. A l'agricultura, la pujada va ser d'unes 200 persones més sense treball, fins als 3.300 desocupats.

Ara bé, cal tenir en compte que el primer trimestre de l'any acostuma a ser un període marcat per l'alça de la desocupació, ja que coincideix amb el final de la campanya de Nadal i, per tant, es destrueixen llocs de feina (sovint temporals o parcials) en sectors com el comerç, el turisme o l'oci. De fet, malgrat els increments en comparació al trimestre anterior, l'atur es va reduir sensiblement en relació amb els primers tres mesos de l'any passat: el nombre d'aturats es va reduir en 32.400 persones entre el primer trimestre del 2023 i el del 2024, mentre que al global de l'Estat la caiguda és de 208.400 aturats menys.

Justament l'estacionalitat del mercat laboral és el que ha destacat el govern espanyol per analitzar les dades d'atur. Malgrat l'increment de l'atur generalitzat, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha destacat en declaracions a TVE que "continua la dinàmica positiva del mercat de treball", assenyalant que, si s'anul·len els efectes estacionals del primer trimestre, l'ocupació creix en 114.000 persones a l'Estat.

"No són dades especialment positives, tot i que al primer trimestre habitualment creix l'atur i es redueix la població ocupada", ha ressaltat, per la seva banda, Ricard Bellera, secretari de treball i economia del sindicat Comissions Obreres. El dirigent sindical ha destacat la reducció de la població activa, que es va reduir en 4.200 persones. A més, Bellera ha destacat que les xifres són especialment negatives si es miren "en clau de gènere", ja que la destrucció de feines ha afectat més les dones tant a Catalunya com a Espanya.

Bellera afegeix que les dades "sí que són bones pel que fa a la qualitat" de les feines creades, ja que a Catalunya es va registrar una reducció del percentatge de contractes temporals nous del 14% al 12% del total. No obstant això, a parer seu aquesta xifra té una contrapartida negativa, que és l'increment dels contractes parcials just a la inversa, del 12% al 14%.

Per la seva banda, el sindicat UGT ha reclamat en un comunicat la reforma de "les polítiques actives d'ocupació i que s'incrementin els recursos econòmics i humans del SEPE", el servei estatal d'ocupació.

Més ocupació que fa un any

El nombre de persones ocupades també es va reduir, tant a l'Estat com a Catalunya. A Espanya, va caure en un trimestre en 137.800 persones, fins a 21.250.000 persones, però tot i la reducció trimestral, aquesta última xifra representa un augment del total de treballadors espanyols amb feina de prop de 616.000 en comparació amb un any enrere. Al Principat, el nombre d'ocupats també va créixer respecte al primer trimestre del 2023, concretament en 192.200 persones, cosa que situa l'ocupació durant els primers tres mesos d'enguany en 3.783.800 persones. No obstant això, igual que en el cas espanyol, el total d'ocupats va caure en 17.000 persones en relació amb el quart trimestre del 2023.

Per comunitats autònomes, Madrid va liderar la creació d'ocupació, amb de més de 44.000 treballadors ocupats respecte al quart trimestre, seguida per Astúries, Cantàbria i Navarra. La resta de territoris van tancar el primer trimestre amb menys ocupats que a finals del 2023, amb el País Basc i el País Valencià liderant la destrucció de llocs de feina.

stats