Publicitat
Publicitat

CRISI DEL DEUTE

Itàlia paga un interès rècord pel seu deute mentre Monti es reuneix per formar el nou govern

L'interès dels bons a cinc anys arriba 6,29%, el màxim des del 1997. Es tracta de la primera subhasta de deute públic després de la dimissió de Berlusconi. Les borses reben els canvis amb pèrdues

El Tresor italià ha col·locat aquest dilluns 3.000 milions d'euros en bons a cinc anys a un interès del 6,29%, el més alt des del 1997, segons ha informat el Banc d'Itàlia. Es tracta de la primera emissió de deute públic des de la dimissió del primer ministre, Silvio Berlusconi, i el nomenament de Mario Monti com a successor per formar un nou govern. L'interès de la darrera subhasta de títols a cinc anys a l'octubre va quedar en el 5,32%.

Incertesa a les borses

Tot i els canvis polítics a Itàlia i Grècia, les principals borses europees incrementaven a mitja sessió les pèrdues que havien recollit durant el matí. Poc després de la una del migdia la borsa que més perdia era l'espanyola, que baixava el 1,84% arrossegada pels grans valors, mentre que el mercat italià es deixava el 1,51%. La de París queia el 0,82%, la de Frankfurt, el 0,60%, la de Londres, el 0,44%, i la de Lisboa, el 0,45%. Els mercats europeus han començat la sessió d'aquest dilluns en positiu, animats pel nomenament de l'excomissari europeu Mario Monti com a president del proper Govern italià i pel començament de la seva gestió al capdavant del govern grec de Lukas Papademos. Aquesta eufòria, però, ha durat poc entre els inversors.

Ronda de converses

Mario Monti, president designat del govern italià, ha començat aquest dilluns la ronda de consultes amb els partits polítics i els sindicats. Les reunions per formar el nou executiu s'allargaran fins dimarts.

Monti va acceptar diumenge amb reserves, com exigeix la praxi, l'encàrrec del president de la República, Giorgio Napolitano, de formar Govern, després que Silvio Berlusconi presentés la seva dimissió dissabte passat després de l'aprovació dels Pressupostos de l'Estat de 2012, com havia promès.

Napolitano va encarregar a Monti formar Govern després d'una jornada dedicada a les consultes amb les forces polítiques, que es van mostrar disposades a donar el seu suport a un executiu presidit per l'excomissari europeu, a excepció de la Lliga Nord, exsocis de Berlusconi.

El que va ser durant deu anys comissari europeu rebrà els partits polítics al Palau Giustiniani, una de les seus del Senat, ja que Monti va ser nomenat fa uns dies senador vitalici. En primer lloc rebrà els partits amb menor representació parlamentària i dimarts serà el torn de les principals forces polítiques, el Partit Demòcrata (PD) i el Poble de la Llibertat (PDL).

També el dimarts, el president del Govern designat es reunirà amb els sindicats, en una de les cites més importants que mantindrà aquests dies, ja que el seu suport és fonamental per a l'aprovació d'algunes mesures econòmiques que la Unió Europea ha exigit a Itàlia perquè redueixi el seu deute i fomenti el creixement.

Segons els mitjans de comunicació, en la tarda de dimarts, Monti podria anar al Quirinal, seu de la Presidència de la República, per presentar a Napolitano seva llista de ministres i rebre l'encàrrec de presentar davant el Parlament per demanar la confiança.

Als partits polítics i forces socials, Monti els presentarà el que serà el seu programa de govern, amb les mesures que vol aprovar i quin serà el seu equip, i també es podrà concretar el temps de durada del seu mandat.

Els mitjans italians publiquen aquest dilluns que Monti està estudiant la reintroducció de l'impost de béns immobles (ICI, en les seves sigles en italià), que va suprimir Berlusconi, així com una taxa sobre el patrimoni, per sanejar les arques de l'Estat. Aquestes són dues de les mesures que el Poble de la Llibertat (PDL) no estaria disposat a acceptar.

Després de rebre l'encàrrec de formar Govern, Monti va explicar, en les seves primeres declaracions a la premsa, que "Itàlia ha de sanejar la seva economia i emprendre de nou el camí del creixement".

"És una cosa que devem als nostres fills, als quals hem de donar un futur concret de dignitat i esperança (...) Itàlia, en aquest moment de particular dificultat, ha de guanyar el desafiament del rescat i tornar a ser element de força d'una UE de la qual hem estat fundadors i de la qual hem de ser protagonistes ", va afegir

Més continguts de