Economia 26/01/2016

Mercè Garau, quarta directora del SOC en els últims tres anys

L’exmembre del CTESC assumirà el repte de millorar el servei públic d’ocupació

Elena Freixa
2 min
01. La nova consellera de Treball, Dolors Bassa, considera que el servei que ofereix el SOC és “molt millorable”. 02. Mercè Garau, nova directora del servei.

BarcelonaLa consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ja ha triat qui posarà al capdavant del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Serà Mercè Garau, una experta en el món laboral que va ser membre del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) entre els anys 2005 i 2014. El Govern té previst aprovar avui el seu nomenament en el consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Garau assumirà el timó d’un organisme qüestionat per les seves pobres ràtios pel que fa a l’orientació i col·locació d’aturats al mercat laboral, justament dues àrees que són l’especialitat de la nova directora, segons assenyalen fonts del seu entorn. Trobar un rumb definitiu al SOC serà el seu repte, després que l’organisme hagi vist passar tres directors diferents en tres anys.

La mateixa consellera Bassa reconeixia ahir a TV3 que el servei que ofereix el SOC és “molt millorable” i assenyalava la falta d’efectius com un dels seus problemes estructurals. Segons va dir la nova responsable de Treball, per culpa d’una plantilla insuficient hi ha “expedients paralitzats”. Els serveis d’ocupació catalans, de fet, van ser un dels blancs de les retallades que va fer la Generalitat el 2012, en què no es van renovar els contractes de més de 320 orientadors laborals.

Garau substitueix en la direcció de l’ens Maria Carme Duch, que va assumir el càrrec fa poc més de mig any per substituir Olga Campmany. Aquesta última havia estat al capdavant del SOC durant un any i mig. Hi va arribar quan Joan Aregio va passar a ocupar la secretaria general d’Ocupació i Relacions Laborals el gener del 2014 dins de la conselleria d’Empresa i Ocupació que fins ara liderava Felip Puig.

Desplegar la llei del SOC

Entre les prioritats de Garau hi ha el ple desplegament del sistema d’ocupació que preveu la llei del SOC, vigent des de fa un any, segons apunten els sindicats, que estan presents al consell de direcció de l’ens, juntament amb les patronals més representatives a Catalunya.

El punt calent és l’orientació, un “servei deficitari” per culpa de la falta d’efectius que va comportar la retallada de fa uns anys, explica a l’ARA Antònia Pascual, responsable de l’àrea socioeconòmica de CCOO de Catalunya.

Els sindicats també critiquen que hi ha serveis que s’han externalitzat en aquest període. D’una banda, la nova llei catalana va donar entrada a les empreses privades de col·locació per cooperar amb els serveis públics tal com ordenava la reforma laboral aprovada pel govern espanyol. L’any passat, el pressupost per a aquestes agències privades gairebé es va triplicar, i va arribar als nou milions d’euros. Però més enllà d’aquest nou model de col·laboració amb el sector privat, els sindicats són crítics amb tota una altra cartera de serveis i activitats que el SOC ha anat externalitzant els últims anys, lamenta Pascual.

L’exconseller Puig va garantir fa mesos que la plantilla del SOC no patiria cap més retallada, però hi havia pendent una reestructuració que no s’ha arribat a concretar i que, en tot cas, caldrà veure si Garau manté. Els sindicats defensen que es faci una anàlisi de la plantilla per veure com redistribuir efectius, però asseguren que en qualsevol cas es posarà de manifest que una millora del servei prestat implica, per força, reforçar els efectius minvats els últims anys.

stats