Energia

L'IVA de la factura de la llum torna al 21%

La caiguda de preus del mercat elèctric desactiva la rebaixa al 10% prevista per a tot el 2024

3 min
Rebut de la llum

MadridLes butxaques de tots els consumidors tenen un nou maldecap: els rebuts de la llum s'encariran. ¿Quant? 11 punts d'IVA. Hem de multiplicar per 1,1 l'última factura pagada. A la pràctica: si el nostre últim rebut era de 50 euros i amb l'IVA en pagàvem 55, ara en pagaríem en total 60,50.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És l'últim capítol d'un canvi que es va iniciar l'estiu del 2021. Davant l'increment dels preus de l'energia, el govern espanyol va decidir tocar la fiscalitat del rebut de la llum per alleujar-ne l'impacte. El que l'executiu de Pedro Sánchez no preveia era que mesos després l'esclat de la guerra a Ucraïna només empitjoraria la situació i es veuria obligat a prorrogar una mesura anunciada com a "excepcional". Ara, més de dos anys després, sembla que ha arribat al seu punt final, com a mínim en la rebaixa de l'IVA de la factura de la llum.

Aquest mes de març l'IVA del rebut tornarà al seu tipus normal: un 21%. Al desembre el govern espanyol ja va anunciar un increment de l'IVA del 5 al 10% per a aquest 2024 i un salt definitiu (fins al 21%) per al 2025. Els plans, però, s'han accelerat per la baixada dels preus del mercat elèctric impulsada, sobretot, per l'aportació de les renovables. Des que la mesura va entrar en vigor el juny del 2021, l'executiu de Pedro Sánchez hi va incloure una excepció a través de la qual la rebaixa fiscal quedava desactivada automàticament: quan el preu del megawatt hora (MWh) del mercat majorista elèctric se situés per sota dels 45 euros de mitjana al mes.

Tot i que el mes de febrer encara no s'ha acabat, les dades de l'operador del mercat elèctric a la península Ibèrica (OMIE) situen la mitjana del preu de l'electricitat al mercat majorista en 41,25 euros/MWh aquest mes de febrer, és a dir, per sota del límit establert pel govern espanyol.

La recuperació de l'IVA normal de la llum serà a mes vençut, és a dir, no es veurà plasmada aquest mes de febrer, sinó al març. A més, cal tenir en compte que si el preu mitjà del mercat majorista o pool torna a superar els 45 euros/MWh, l'IVA retornaria al 10%. Fa un any la mitjana del preu de l'electricitat al mercat majorista era de 133,47 euros/MWh, mentre que el febrer del 2021, un any abans de la guerra a Ucraïna, se situava en els 28,49 euros/MWh.

Què passa amb el rebut PVPC?

Qui notarà l'increment de l'IVA seran sobretot els consumidors del mercat lliure. Majoritàriament tenen tarifes fixes i, per tant, no estan vinculades al mercat majorista diari o pool, que, tot i ser més volàtil, quan cau el preu alleugereix el rebut. En canvi, els consumidors que tenen una tarifa regulada de la llum o PVPC, vinculada al mercat majorista, també patiran l'increment de l'impost, però alhora es beneficiaran de la caiguda dels preus (també van patir la pujada desorbitada, i per això aquesta tarifa es va modificar recentment i ja no incorpora l'import exacte del pool).

També es recuperen gradualment els tipus normals de l'impost especial de l'electricitat, ara al 0,5%, i de l'impost de producció elèctrica, que actualment està suspès. En aquests dos casos, a partir del mes de juliol es recupera un tipus del 3,8% pel que fa a l'impost especial, i un tipus del 5,25% en el cas de l'impost de producció elèctrica. A més, l'IVA del gas també pujarà al 10% a partir de l'1 de gener i fins al mes de març, quan es recuperarà el tipus normal (21%).

stats