Economia 27/05/2015

Més de la meitat de les empreses catalanes es consideren innovadores

Tot i això el secretari d'Empresa i Competitivitat reconeix que Catalunya encara no és una regió innovadora a escala europea

Júlia Manresa
2 min
Traslladar la R+D fora de l’empresa

BarcelonaCompetitivitat, productivitat i internacionalització van lligades amb la capacitat innovadora de les empreses. Aquesta és una de les conclusions que la Generalitat extreu del primer Baròmetre de la Innovació a Catalunya, un indicador elaborat a partir d'una mostra de 1.000 empreses catalanes de més de nou treballadors. Aquest baròmetre manifesta que prop del 57% de les empreses catalanes de més de nou treballadors són innovadores i, que d'entre elles, un 84% preveu augmentar la seva facturació aquest 2015. Les principals conclusions de l'estudi demostren que "la innovació és clau per al sector empresarial català", en paraules de Pere Torres, secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya:

  • El 57% de les empreses catalanes són innovadores.
  • Un 62% de les empreses innovadores són exportadores.
  • El 85% de les companyies que innoven preveuen incrementar la facturació el 2015.
  • El 71% de les mateixes preveu augmentar la productivitat i el 37% crear nous llocs de treball.

La innovació com a concepte més ampli

La Generalitat s'ha adonat de la importància de mesurar els nivells d'innovació en el teixit empresarial català després que l'últim informe de la Comissió Europea revelés que Espanya està per sota de la mitjana europea en tots els indicadors que mesuren la inversió en R+D. Tot i que en la segregació per regions, Catalunya, Navarra, el País Basc i Madrid destaquen per sobre de la resta de l'Estat.

Fins ara, el Govern ja comptava amb els càlculs de diferents informes per mesurar aquest tipus d'inversió, a més dels informes europeus o els d'entitats privades. Tot i això, aquest baròmetre vol anar més enllà i mesurar també els elements intangibles de la innovació amb "l'objectiu de sensibiliztar a les empreses que ja innoven i no ho saben", ha declarat Torres.

Tot i que el secretari d'Empresa ha negat la voluntat de fer augmentar el pes de la innovació en el PIB català, sí que ha reconegut la voluntat d'estimular els empresaris perquè prioritzin aquesta despesa per tal de liderar un canvi en la manera en com ho comptabilitzen.

"Volem dir als que ja innoven que ho continuin fent però amb consciència i que ho comptabilitzin com a inversió en innovació", ha explicat. No només es tracta de la despesa en tecnologia, sinó que també volen tenir en compte elements com ara el disseny, la inversió en noves maneres d'organització empresarial o de personal, la imatge de marca...

"Aquest nou baròmetre vol ser una eina per aconseguir que Catalunya sigui el que encara no és, una regió innovadora d'Europa", ha declarat aquest matí Pere Torres, secreatri d'Empresa i Competitivitat del govern català.

stats