Economia 18/03/2014

Els més pobres van pedre un terç dels seus ingressos entre el 2007 i el 2010

Espanya és el país de l'OCDE on més creixen les desigualtats: el 10% més ric gairebé no perd renda, mentre el 10% més pobre perd un 14% anual

Efe
3 min
El centre de distribució d'aliments ja fa tres setmanes que funciona i dóna menjar a 300 famílies

ParísEspanya és, de lluny, el país de l'OCDE on més han augmentat les desigualtats econòmiques entre rics i pobres amb la crisi, a causa sobretot de l'alt atur i que el sistema de protecció social ha donat una pitjor cobertura als menys protegits en un sistema laboral molt segmentat. Entre els anys 2007 i 2010, els ingressos del 10% de la població espanyola més pobra van caure de mitjana anual un 14%, i van acumular un descens d'un terç en els tres anys, mentre els del 10% més ric només van baixar un 1% anual.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'evolució dels sous dels més rics a Espanya va seguir la mitjana dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, però no la va seguir la dels més pobres. A cap dels estats de l'OCDE van baixar més del 10% els sous de la població més pobra i només van caure més del 5% a Mèxic, Grècia, Irlanda, Estònia i Itàlia, segons l'informe 'Panorama de la societat' publicat aquest dimarts.

També en aquest període, el percentatge de variació del coeficient de Gini, que mesura la desigualtat econòmica, es va incrementar en gairebé un 3%, quan a cap altre país de l'organització ho va fer en més de l'1,5% –només Eslovàquia es va apropar a aquesta xifra i l'OCDE en el seu conjunt es va mantenir estable.

Sobre la base d'aquest paràmetre, Espanya era el vuitè país amb més desigualtat dels 34 membres, per darrere de Xile, Mèxic, Turquia, els Estats Units, Israel, Portugal i el Regne Unit.

El percentatge de població pobra –amb uns ingressos inferiors al 50% de la mitjana– va augmentar entre el 2007 i el 2010 una mica menys de dos punts percentuals –un llindar que només va superar Turquia–, fins al 15,4%.

La pobresa va ascendir sobretot entre els joves de 18 a 25 anys, en concret, cinc punts percentuals, mentre que va baixar en vuit punts per als majors de 65 anys per la protecció de les pensions per a aquest últim col·lectiu.

Els autors de l'estudi van vincular l'ampliació de la bretxa social en primer lloc a l'escalada de l'atur –Espanya explica el 55% de l'augment de l'atur de tota l'eurozona entre el 2007 i el 2013–, però també al fet que els qui més van perdre la feina, pel tipus de contracte que tenien, han estat el col·lectiu al qual amb més deficiències cobria el sistema de protecció social.

Més 'ni-ni'

Espanya és, darrere de Grècia, el segon país de l'OCDE on més ha pujat entre 2007 i 2012 la proporció de joves de 15 a 24 anys que ni té feina ni està preparant-se per a la vida laboral (19,6% en finalitzar aquest últim any).

"El sistema de protecció espanyol estava mal preparat per enfrontar una crisi de l'ocupació amb un fort augment en l'atur de llarga durada" i de la pobresa, ja que "les transferències públiques no estan suficientment ben orientades cap als més necessitats", van insistir els autors de l'informe.

Per a l'organització, com que "resulta altament improbable" que la recuperació econòmica basti per solucionar la crisi del mercat de treball i la crisi social del país, "la prioritat absoluta és donar ajuda als grups més desfavorits".

En concret "han de ser urgentment reforçades" les prestacions assistencials per als aturats de llarga durada i per a les famílies de treballadors pobres.

L'OCDE aposta, per finançar aquestes prestacions, per acabar amb l'IVA reduït o nul per a molts productes als quals s'aplica amb arguments de política social, ja que aquestes regles especials costen molt al fisc, però no beneficien de forma selectiva els més desfavorits, als quals caldria afavorir la readaptació professional.

stats