Economia 19/08/2013

Un miler d'empreses canvien la seu de Catalunya a Madrid en tres anys

Segons el conseller d'Economia de la Comunitat de Madrid, les companyies que han marxat des del 2010 se'n van atretes per les rebaixes d'impostos

Dani Sánchez Ugart
3 min
Un supermercat Dia / DIA

Barcelona1.060 empreses catalanes han canviat el seu domicili social de Catalunya a Madrid des de l'any 2010, segons un informe elaborat per la consultora Axesor per al govern de la Comunitat de Madrid i presentat pel conseller d'Economia de l'autonomia, Enrique Ossorio, aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ossorio ha considerat que les dades "demostren que les polítiques liberals que la Comunitat porta a terme", combinades amb les "rebaixes selectives i ordenades d'impostos", generen un entorn "més favorable" per a les empreses.

El conseller ha destacat especialment el cas català, d'on prevenen el 21,4% d'empreses que s'han traslladat a Madrid des del 2010, però també empreses d'altres punts del territori espanyol que han viatjat a Madrid atretes per les taxes més baixes, segons el seu punt de vista. Així, un total de 4.954 empreses de tot l'estat espanyol han canviat en els últims dos anys i mig de casa, i han decidit instal·lar-se a la capital espanyola, segons l'informe elaborat per al govern autonòmic.

1.060 -de les 530.000 empreses que hi ha a Catalunya- van passar a pagar alguns impostos a Madrid. Però no necessàriament tots, perquè els relacionats amb els treballadors, com la Seguretat Social, es paguen allà on hi ha els empleats, i un trasllat de la seu social no implica moure els centres productius, sinó disposar d'una oficina. Així, l'empresa pot pagar allà l'impost de societats.

La segona comunitat que més empreses va exportar a Madrid va ser el País Valencià, amb 784 companyies. Les Balears van ser la setena comunitat, amb 211 empreses. Les dades en què es basa la Comunitat de Madrid estan extretes per la consultora Axesor del Registre Mercantil, però cal tenir en compte que només es compten les importacions d'empreses i no el saldo net total.

És a dir, en l'informe no es comptabilitzen les empreses que en aquest període hagin marxat de la Comunitat de Madrid cap a altres autonomies. A més, també cal fer constar que una part de les migracions no són fruit d'una decisió aïllada, sinó que formen part de moviments empresarials més amplis. En l'últim any, per exemple, dues companyies -Arbora & Ausonia i Schlecker- han traslladat la seu de Catalunya a Madrid perquè han estat comprades per empreses amb seu a la capital espanyola (Procter & Gamble i Dia, respectivament).

Per això el president del Consell General de Col·legis d'Economistes, Valentí Pich, en declaracions a l'ARA, alerta que aquestes dades "són molt difícils de calcular" i que cal tenir en compte moltes variables. Tot i així, Pich considera que la Comunitat de Madrid ha sabut fer "una campanya d'imatge basada en una part de la realitat" que ha aconseguit transmetre la sensació que és més barat tenir la seu allà.

"El govern de Madrid ho ha fet bé", segons l'economista, perquè la imatge ha quallat, gràcies a no fer pagar impostos com el de patrimoni o el de successions -bonificat al 99%- i tenir tipus més baixos d'IRPF. A més, des de Catalunya, alerta, hi ha hagut diverses pujades d'impostos que "tenen unes conseqüències" en les grans fortunes i les empreses, "que són les que tenen capacitat de decidir canviar de seu".

Inversions estrangeres

La Generalitat, per la seva banda, mira a l'estranger. Tot i que no tenen dades de la migració d'empreses d'altres comunitats cap a Catalunya, el departament d'Empresa i Ocupació destaca la tasca de l'organisme Invest in Catalonia -que busca atreure projectes estrangers- i el fet que, en total, el 2012, la inversió estrangera a Catalunya va pujar a 3.077 milions d'euros.

stats