Economia 16/01/2014

El ministeri d'Ocupació rebat que la competitivitat no depèn dels xecs restaurant"

Picabaralla entre l'executiu i la CEOE pels canvis que fan que els vals i altres retribucions en espècies cotitzin. Els empresaris també critiquen l'increment de les cotitzacions

Europa Press
2 min

BarcelonaEl secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha respost aquest dijous a les advertències de la CEOE sobre l'impacte negatiu que tindrà en l'economia i l'ocupació el fet que a partir d'ara les retribucions en espècies hagin de cotitzar a la Seguretat Social. La competitivitat no es basa que els empresaris puguin retribuir als treballadors amb "vals de menjar", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a la cadena SER, ha defensat la mesura de l'executiu d'obligar que els xecs restaurant i altres espècies, com ara els plusos per al transport, cotitzin, quan fins ara estaven exclosos.

La mesura, així com l'increment de les bases de cotització que també ha fixat l'executiu per als autònoms, no ha agradat a la patronal espanyola. Ahir mateix va demanar la retirada del reial decret llei i va assegurar que mina la competitivitat, l'ocupació i posa en risc "la recuperació incipient".

Burgos ha reiterat que, com ja es va advertir als agents socials a la Comissió del Pacte de Toledo, es tracta de mesures "inevitables" per garantir un sistema de protecció "sòlid".

"Aquest tipus de pràctiques deterioren la protecció social. No podem construir un sistema econòmic sòlid permetent que una part molt important de les retribucions dels treballadors quedi exempta de cotització, perquè això suposa una manca de transparència en el sistema i encobreix actuacions que acaben danyant la mateixa sostenibilitat de la Seguretat Social", ha subratllat.

"No ens valen les cotitzacions a la carta"

Burgos ha afegit que entén el malestar de la patronal perquè determinades pràctiques els havien suposat fins ara avantatges. "Hi ha empreses que són perfectament conscients que s'ha competit deslleialment en recórrer a aquestes pràctiques", ha opinat.

"La cotització és un element clau del sistema de la Seguretat Social i no pot acabar depenent que una empresa tingui la capacitat suficient per construir-se una cotització a la carta No ens valen les cotitzacions a la carta", ha emfatitzat Burgos.

El responsable de la Seguretat Social ha considerat que s'ha abusat de les retribucions complementàries i s'ha arribat a casos en què han actuat com a substitutives del que havia de ser la retribució ordinària del treballador per mirar d'esquivar la retribució.

Burgos ha assenyalat que aquesta mesura beneficia a curt termini els treballadors amb sous mitjans i baixos, ja que "una mínima aportació a la base de cotització n'incrementarà la protecció social".

"No crec que ningú canviï la seva protecció social per tiquets restaurant", ha conclòs, i ha recordat que les dietes estaran exemptes de la base de cotització, perquè aquestes sí que tenen justificació, al contrari de certes retribucions en espècie.

stats