Economia 13/07/2020

El primer ministre neerlandès avisa Sánchez que la negociació pel fons de recuperació "no serà fàcil"

El president espanyol comença a l'Haia una gira per convèncer el nord europeu

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, amb el primer ministre holandès, Mark Rutte.

Brussel·lesPedro Sánchez té clar que les finances espanyoles necessiten els fons europeus per fer front a la crisi econòmica causada pel coronavirus. Per això aquest dilluns ha volat fins a l'Haia per reunir-se amb el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, la veu més dura davant l'aprovació del pla de recuperació que proposa la Comissió Europea. Però Rutte no ha canviat de to i abans de reunir-s'hi ja ha avisat que malgrat que cal trobar una solució, la negociació com qualsevol cosa en política "no serà fàcil".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els Països Baixos porten la veu cantant del club dels autoanomenats frugals, quatre estats (amb Suècia, Àustria i Dinamarca) del tot oposats a augmentar la despesa i a concedir transferències europees als països més afectats per la pandèmia. I, de fet, aquesta oposició tan ferma és la que explica que la setmana passada el president del Consell Europeu, Charles Michel, presentés una nova proposta de pla de recuperació amb diverses concessions a les exigències d'aquest quartet de països. Aquest cap de setmana els vint-i-set líders europeus es veuran en persona per primera vegada des de la pandèmia en una cimera clau per aprovar el fons de recuperació i, com demostren les declaracions de Rutte, es preveu molt complicada.

Sánchez no només es queda a l'Haia sinó que dimarts també es reunirà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que és qui s'ha proposat donar l'empenta necessària a les negociacions sota la responsabilitat de la presidència rotatòria del Consell Europeu, que ostenta des de principis de mes. I, per acabar d'empaquetar la gira, Sánchez viatjarà dimecres a Suècia per trobar-se amb el primer ministre Stefan Löfven amb el mateix objectiu. El president espanyol està intentant aplanar el camí de cara a la cimera, però el mateix Michel admetia que serà complicat arribar a un acord perquè les posicions estan allunyades.

Espanya és un dels països més necessitats dels fons europeus perquè no té marge fiscal per dur a terme una política d'estímuls tan potent com Alemanya. I, malgrat tenir màniga ampla per gastar, el govern de Sánchez ha limitat els estímuls, conscient que després caldrà tornar a reduir el dèficit, en un exercici de prudència encapçalat per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

Malgrat aquest perfil socialdemòcrata però moderat, Calviño va perdre la setmana passada la batalla per presidir l'Eurogrup i, després de la derrota, Sánchez torna ara a buscar influència a Brussel·les, com va fer després de les europees erigint-se com el principal líder europeu de la família socialdemòcrata. La gira per seduir els frugals arriba després que la setmana passada es reunís amb els seus aliats naturals, els primers ministres d'Itàlia i de Portugal.

* Aquest article s'ha actualitzat després d'un matís del govern neerlandès sobre les declaracions del primer ministre a l'entrada de la reunió.

stats