Economia 16/02/2013

Rebuig ferm del G-20 a la 'guerra de divises'

La trobada de ministres i governadors de bancs centrals a Rússia abordara també la qüestió del control del dèficit i la recuperació econòmica

Efe
1 min
La reunió dels ministres de Finances del G-20 a Moscú

MoscouEls ministres de Finances i els caps dels bancs centrals del G-20 han expressat el seu rebuig a participar en "guerres de divises", ja que repercuteixen negativament en l'estabilitat econòmica i financera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ens abstindrem de devaluacions competitives de divises", han refermat en el comunicat final de la reunió ministerial del G-20 (països desenvolupats i emergents) celebrada a Moscou.

Els ministres han defensat que "l'excessiva volatilitat dels fluxos financers i la desordenada dinàmica de les paritats de canvi tenen conseqüències negatives sobre l'estabilitat econòmica i financera".

"No orientarem els nostres tipus de canvi cap a la competència, ens abstindrem de totes les formes de proteccionisme i mantindrem oberts els nostres mercats", han afegit.

A més, el document subratlla el seu suport a "un avanç més ràpid cap als sistemes de tipus de canvi de mercat i a tipus de canvi flexibles que reflecteixin els indicadors econòmics fonamentals i permetin evitar desequilibris permanents de les paritats".

El Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) han descartat la lectura que les grans economies mundials estiguin a hores d'ara protagonitzant una "guerra de divises" i van defensar la postura del Japó, que ha devaluat el ien.

Les crítiques han plogut darrerament cap al Japó per aquesta mesura orientada a impulsar les seves exportacions i combatre la deflació. Des del novembre del 2012, el ien s'ha depreciat un 25% i un 17% en relació amb l'euro i el dòlar, respectivament.

stats