Economia 06/08/2017

Miquel Valls vol tornar a presentar-se per presidir la Cambra

L'empresari, de 73 anys, es presentarà a les eleccions del 2018 si la llei ho permet

Ara
2 min
Miquel Valls està en el càrrec des de l'any 2002.

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, es veu "amb ganes", als seus gairebé 74 anys, de presentar-se a unes noves eleccions a l'ens cameral, uns comicis que previsiblement se celebraran en el primer semestre del 2018, després de tres anys de retard per qüestions normatives.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Estic disposat a presentar-me, no hi tinc cap inconvenient. Em trobo bé de salut, així que podria continuar el temps d'un altre mandat", ha assegurat Valls en una entrevista a Efe publicada aquest diumenge.

Valls, que presideix la Cambra de Barcelona des del 21 de juny del 2002, es troba actualment en una situació d'interinitat, ja que les institucions camerals van celebrar les seves últimes eleccions l'any 2010 i, per tant, tots els seus òrgans de govern tenen els mandats caducats des del 2014. Aquell any, el govern espanyol va aprovar la llei bàsica de cambres, que establia que a final del 2015 totes les comunitats autònomes havien de tenir adaptades la seva legislació a aquesta normativa per possibilitar l'inici dels processos electorals en aquestes institucions.

Una escletxa legal

No obstant això, sis comunitats encara no l'han adaptat, entre les quals, Catalunya, "per motius de temps i de canvis de govern", segons Valls. A l'espera d'aprovar la seva pròpia llei de cambres, Catalunya va donar llum verda el mes de juliol passat a un decret llei, "consensuat" amb el sector, que desencalla la convocatòria d'eleccions i que introdueix canvis en el règim electoral d'aquestes corporacions en tres aspectes: la composició del ple, el mètode per elaborar els censos electorals i la limitació de mandats dels presidents.

El nou decret, a més, limita de tres a dos els mandats dels presidents de les cambres. El text, això no obstant, inclou una disposició transitòria que desvincula d'aquest límit les persones que hagin exercit el càrrec durant dos mandats consecutius en el moment de l'entrada en vigor de la normativa. En aquests casos excepcionals, les persones afectades poden ser reelegides per un últim mandat consecutiu.

Aquest punt concret és el que afecta Miquel Valls, que fa quinze anys que és al capdavant de la Cambra i que, si la llei l'hi permet, està disposat a comandar la institució durant quatre anys més: "Aquest tema s'haurà d'aclarir al seu moment i segons com es comptin els mandats em podré presentar o no", comenta l'empresari, que es veu "amb cor i ganes" de seguir liderant una de les institucions empresarials més importants de Catalunya.

stats