Economia 14/01/2014

Portugal es ven els Mirós

6.000 persones signen una petició per evitar que l'estat es vengui 85 obres de Joan Miró. L'oposició d'esquerres, contrària a la venda

Efe
2 min
captura joan miró

LisboaLa decisió del govern portuguès de vendre un paquet de 85 obres de Joan Miró, actualment en mans de l'estat, s'ha vist contestada en l'àmbit polític i social, i ja són prop de 6.000 les firmes reunides per paralitzar-ne la subhasta. La iniciativa per reunir suports contra aquesta venda va ser llançada a internet i se suma a les crítiques del Partit Socialista, principal grup de l'oposició, i dels comunistes lusitans, que van presentar la setmana passada una resolució al Parlament per mostrar el seu rebuig a la mesura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les obres de Miró pertanyien al Banc Portuguès de Negocis (BPN), nacionalitzat el 2008 per risc de fallida, en el que és considerat com un dels escàndols financers més grans ocorreguts al país durant els últims anys, amb un perjudici per a les arques públiques de milers de milions d'euros. L'executiu lusità ha deixat la subhasta en mans de la casa Christie's de Londres. Està previst que la licitació es produeixi a principis de febrer amb l'objectiu de recaptar uns 35 milions d'euros.

Els impulsors de la campanya de firmes a internet, no obstant això, defensen que el valor d'aquest patrimoni és molt superior i recorden que en els càlculs realitzats per la mateixa casa de subhastes el 2008 s'apuntava un preu d'entre 80 i 150 milions d'euros. "La suma és ridícula, en la mesura en què la quantitat d'obres col·locades a la venda fa baixar el seu preu", s'explica en el text que acompanya la iniciativa, on s'insisteix, a més, que el seu valor serà incalculable després de la licitació, ja que "aniran a parar a col·leccions i museus de tot el món que tindran molt poc interès a revendre-les".

En opinió dels que desitgen paralitzar la subhasta, aquesta representa "una espoliació del patrimoni nacional" i reclamen que les obres es conservin a Portugal, perquè tenen potencial per "generar ingressos molt superiors perquè atraurien turisme internacional" i reforçarien la riquesa dels museus lusitans. "Estem parlant de quadres significatius d'un autor consagrat mundialment que, per la seva importància artística i històrica, es revaloraran amb el pas del temps", han subratllat.

La campanya de firmes a internet va ser llançada per l'entitat cultural Casa da Liberdade, un projecte dedicat a l'artista plàstic i poeta lusità Mário Cesariny, reconegut com el gran impulsor del surrealisme al seu país, que va morir l'any 2006.

La col·lecció, composta per 84 pintures en format gran i una escultura, comprèn totes les dècades de la producció plàstica de Miró i és una de les col·leccions més importants de l'artista fora de Barcelona.

stats