Periscopi Global

L'hereu d'Hermès adoptarà el seu jardiner perquè hereti la seva fortuna

El patrimoni del principal accionista de la marca francesa de luxe s'estima en 10.000 milions d'euros

3 min
Una botiga de la marca Hermès a la capital danesa.

ParísNo és un personatge gaire conegut pel públic i porta una vida discreta, però la revista Forbes el situa en la setena posició de la classificació dels més rics de França. Nicolas Puech, que pertany a la cinquena generació dels descendents de Thierry Hermès, fundador de la marca de marroquineria de luxe, és el principal accionista individual de la francesa Hermès i ha ocupat titulars a la premsa de mig món per una decisió molt generosa i poc habitual: vol convertir un exempleat seu en el principal hereu de la seva fortuna. La revista Bilan, que estableix cada any la llista dels més rics de Suïssa, l'estima en 10.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'home que rebrà l'herència, de 51 anys, originari d'una família marroquina "modesta" i casat amb una espanyola, va treballar durant anys a casa de Puech fent feines de manteniment i de jardineria. Era el seu home de confiança i van teixir una llarga amistat. "El considera com un fill adoptiu", apunta el diari suís La Tribune de Genève, que ha revelat la notícia.

L'hereu d'Hermès, de gairebé 81 anys i sense fills, està preparant totes les disposicions del seu testament i planeja adoptar legalment com a fill l'extreballador per facilitar que la seva fortuna passi a les seves mans sense traves. L'accionista d'Hermès manté molt bona relació amb l'home marroquí i amb la seva dona, una andalusa que treballa netejant cases i amb qui té dos fills. No han transcendit més dades de l'exjardiner del multimilionari. Nicolas Puech resideix a Suïssa, al cantó de Valais, però passa temporades a una mansió que té a Andalusia, a prop de Sevilla. A Espanya hi va residir durant alguns anys.

Adoptar un adult

No és habitual adoptar una persona de 51 anys, però la llei de Suïssa ho permetria, segons el rotatiu suís. Si els plans surten com ha previst el net del fundador d'Hermès, l'home marroquí podria rebre almenys el 50% de la seva fortuna com a fill i hereu legítim. Es convertiria de la nit al dia amb multimilionari. De fet, Puech ja ha fet gala de la seva generositat regalant a l'home dues cases valorades en més de cinc milions d'euros, una a Suïssa, al costat del llac Léman, i l'altra a la ciutat marroquina de Marràqueix.

Però no tot serà tan fàcil. Els plans del milionari per llegar la seva fortuna al seu home de confiança podrien topar amb obstacles legals. Puech, segons apunta La Tribune de Genève, va signar un pacte successori el 2011 per llegar les seves accions d'Hermès a la Fundació Isòcrates, amb seu a Ginebra. Es tracta d'una organització que va crear el mateix Nicolas Puech per promoure el debat públic i finançar projectes de lluita contra les notícies falses a través d'ONGs que donen suport al periodisme. Els responsables de la fundació s'oposen als plans del multimilionari perquè l'organització depèn de les donacions de Puech i no semblen disposats a renunciar al pacte signat.

Disputa familiar

Nicolas Puech va estar dècades implicat en la multinacional de luxe al costat del seu germà Bertrand i del seu cosí Jean-Louis Dumas, però fa anys que es va apartar de la seva gestió. El principal accionista individual de la marca manté tenses relacions amb la seva família des del 2010, després de la mort de Dumas, quan el conglomerat del luxe presidit per Bernard Arnault, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, va fer la seva entrada per sorpresa en l'accionariat del grup Hermès Internacional. Aleshores, la família fundadora va voler evitar que LVMH prengués el control d'Hermès amb la creació d'un hòlding, però Nicolas Puech va rebutjar sumar-s'hi, una decisió que va crear malestar entre els seus cosins i el seu germà.

La família fundadora va considerar Bernard Arnault un accionista "indesitjable" i el van veure com una amenaça, però Puech es desmarcava de l'actitud bel·ligerant de la seva família amb el patró de LVMH i mostrava un tarannà més conciliador. "La cortesia i el respecte als altres són en el nostre codi de valors ancestrals. Hem de respectar el nostre personal, els nostres proveïdors, els nostres clients i els que mostren la seva confiança en nosaltres acceptant invertir a casa nostra", afirmava Puech en una entrevista a Le Journal du Dimanche el 2011. Amb l'adopció com a fill del seu exjardiner, el multimilionari deixa clar que no té cap intenció de llegar les seves accions als seus cosins o nebots.

stats