Economia 12/03/2014

Montoro: la reforma fiscal no serà "recentralitzadora" però vetllarà per la unitat de mercat

Hisenda justifica el canvi de cicle perquè la recaptació ha crescut un 7% al mes de febrer

Joan Rusiñol/acn
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la seva intervenció en un dinar de 'Ahorro Corporación' celebrat aquest dimecres a Madrid / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que la reforma del mapa de tributs que el seu executiu preveu posar en marxa no serà "recentralitzadora" i donarà "més coresponsabilitat" a les comunitats autònomes i a les administracions locals, però servirà també per "ordenar i distribuir" els tributs de manera que "no afectin la unitat de mercat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hisenda rebrà aquest dijous l'informe sobre la reforma que ha encarregat a un equip d'experts, i Montoro el sotmetrà divendres a la consideració del consell de ministres.

Abans, ha justificat que Espanya deixa enrere la recessió per començar l'etapa de la recuperació. En un dinar informatiu a Madrid, ha avançat que la recaptació ha crescut el 7% durant el mes de febrer, en termes homogenis (sense canvis normatius ni campanyes de devolució). En conjunt, els dos primers mesos ha crescut per sobre del 6%.

L'IVA també ha augmentat, el mes passat, al voltant del 6%. Per Montoro, això es degut al fet que "s'han eixamplat les bases imposables amb més activitat econòmica", ja que "ningú paga més impostos per voluntat pròpia" dels que li toquen per llei. Pel responsable de les finances espanyoles aquesta dada evidencia la "recuperació econòmica", a més d'un aflorament de l'economia submergida.

Montoro ha destacat l'absència d'inflació a l'estat espanyol –per subratllar l'impacte real d'aquestes xifres de més recaptació– i ha posat en valor el progressiu desendeutament de les famílies i del sector públic. També ha agraït a les comunitats autònomes el seu esforç per quadrar els números i obrir les portes al finançament internacional.

stats