Economia 14/02/2012

Moody's rebaixa la qualificació del deute d'Espanya, Itàlia i Portugal

La reforma laboral no ha estat suficient per generar confiança. L'agència també posa en perspectiva negativa França, Àustria i el Regne Unit, i rebaixa la nota a Eslovàquia, Eslovènia i Malta

Efe
2 min
Moody's

Nova YorkL'agència de qualificació Moody's ha rebaixat aquest dilluns la qualificació que li atorga al deute sobirà d'Espanya i de cinc països europeus, alhora que ha col·locat en perspectiva negativa França, Àustria i el Regne Unit, que gaudeixen de la màxima nota, la triple A.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La revisió a la baixa de les qualificacions i perspectives d'un total de nou països europeus "reflecteix la seva susceptibilitat als creixents riscos financers i macroeconòmics que emanen de la crisi de la zona euro", detalla la qualificadora en un comunicat.

Així, la nota d'Espanya es veu reduïda des d'A (notable alt) fins a A3 (notable baix), la d'Itàlia passa d'A2 (notable) fins a A3, i la de Portugal cau de Ba2 a Ba3 –ambdós, en categoria de bo escombraries–, alhora que col·loca totes aquestes notes en perspectiva negativa.

No creu en les reformes

L'agència de mesurament del risc destaca com a principal causa de les decisions que ha pres la incertesa sobre les reformes institucionals a la zona euro per reformar el seu marc econòmic i fiscal, així com els dubtes sobre els recursos disponibles per abordar la crisi. Així, la recent reforma laboral portada a terme en solitari pel govern espanyol no ha aconseguit generar confiança en la voluntat de l'Estat espanyol per ser més competitiu i fer canvis estructurals suficients per poder fer front als deutes que rep en forma de préstec.

Moody's cita també les febles perspectives macroeconòmiques a Europa, que "amenacen" la posada en marxa dels plans d'austeritat i les reformes estructurals "necessàries per impulsar la competitivitat de les seves economies".

Possible mal finançament

En el cas d'Itàlia, Malta, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia i Espanya, Moody's detalla que la seva perspectiva és negativa "a causa de la incertesa sobre les condicions de finançament en els propers trimestres i l'impacte corresponent que pugui tenir sobre la seva qualitat creditícia".

Pel que fa a Àustria, França i Regne Unit, els tres països amb matrícula d'honor o triple A que han vist com la seva perspectiva passa d'estable a negativa, el canvi "reflecteix l'existència d'un nombre de pressions creditícies específiques que podrien exacerbar la susceptibilitat dels comptes d'aquests països i dels seus programes d'austeritat".

stats