Economia 27/07/2016

Espanya esquiva la multa de Brussel·les per incomplir el dèficit

La Comissió Europea no sancionarà el govern espanyol tot i incomplir repetidament els objectius pressupostaris

Esther Herrera
3 min
SEGONA RECTIFICACIÓ A LA BAIXA 
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el president del govern, Mariano Rajoy, després d'acabar la sessió de control d'ahir al Congrés de Diputats.  La previsió inicial d'una caiguda del PIB del 0,5% ha quedat enrere.

Brussel·lesSorpresa a Brussel·les. La Comissió Europea va decidir ahir cancel·lar la multa a Espanya i a Portugal després que incomplissin el dèficit del 2015 en gairebé un punt per sobre dels seus compromisos. Tot i així, l’Estat no es lliurarà del ferri control comunitari: tindrà dos anys més de marge, però li tocarà aplicar retallades de 10.000 milions per complir l’objectiu del 2,2% el 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió de Brussel·les dóna oxigen a Madrid i a les negociacions per a la formació de govern. L’executiu comunitari va anunciar que Espanya tindrà fins al 2018 per complir els nous objectius de dèficit, que seran del 4,6% per a aquest any, del 3,1% per al 2017 i del 2,2% per al 2018. No demanarà mesures extres per a aquest any, però sí un esforç estructural de 10.000 milions d’euros entre el 2017 i el 2018. “És veritat que és menys del que es va demanar inicialment al maig [8.000 milions en un any], però és un esforç molt important”, admeten fonts comunitàries. Els ministres de Finances de la UE tindran ara deu dies per validar la decisió, i fonts europees apunten que difícilment els estats s’hi oposaran.

El president de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, va arribar ahir a la reunió amb la proposta clara que a cap dels dos països de la Península se’ls havia de castigar. L’Europa de les policrisis no vol afegir més llenya al foc: les negociacions del Brexit, els refugiats i la seguretat van pesar i Brussel·les va optar per un discurs en què, com en el conte popular, el llop havia de venir però de moment encara no ho ha fet.

Tot i que la cancel·lació de la multa era damunt la taula, la decisió va ser inesperada, sobretot perquè els últims dies s’havia imposat la idea de sancionar Espanya de manera molt més que simbòlica per donar exemple, tot i que es descartava la xifra màxima de 2.000 milions. “Les sancions, encara que fossin simbòliques, no haurien corregit el que s’ha fet en el passat i crec que no les haurien comprès uns ciutadans que han fet enormes sacrificis durant els últims anys. Un enfocament punitiu no és el millor en un moment en què els ciutadans dubten d’Europa”, va afirmar ahir el comissari d’afers econòmics, Pierre Moscovici.

Els comissaris havien estat fins a l’últim moment profundament dividits entre els que es mostraven a favor de castigar Madrid i Lisboa i els que s’hi oposaven, liderats per Juncker i Moscovici. Al final hi va haver una decisió “per consens”, segons el comissari francès, però no per unanimitat. Menys de cinc comissaris, entre ells l’alemany Günther Oettinger i el finlandès Jyrki Katainen, mantenien la posició que les regles hi eren per complir-les. Per contra, el vicepresident per a l’Euro, Valdis Dombrovskis, va rebaixar el to: tot i que sempre s’havia mostrat a favor de multar, va acabar justificant la decisió. “[Espanya i Portugal] En els últims sis o set anys han emprès reformes estructurals ambicioses que funcionen. Però moltes persones també s’enfronten a dificultats socials i no noten prou la recuperació”, va explicar el letó.

Les ajudes europees, als llimbs

El pragmatisme, doncs, es va imposar. L’avís de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal sobre la impossibilitat que Espanya compleixi aquest any el dèficit va tenir pes ahir a l’hora de no multar i suavitzar la via fiscal. “Els comissaris no podem estar desconnectats de la realitat”, va admetre Moscovici. Queda al marge de tot això, però, la congelació de fons estructurals, més de 1.000 milions d’euros. La decisió es prendrà després de l’estiu.

stats