Energia
Economia 12/05/2022

Naturgy dispara els ingressos però guanya un 9,4% menys

L'energètica llança una tarifa fixa de gas per a la indústria a 55 €/MWh, per sota del preu de mercat

2 min
Exterior de la seu de Naturgy.

BarcelonaNaturgy, en plena escalada dels preus de l'energia, va disparar els ingressos un 74% el primer trimestre d'aquest any, fins als 1.074 milions d'euros, segons ha informat la companyia. Però malgrat aquest creixement de la facturació, els resultats van disminuir un 9,4% respecte al mateix trimestre de l'any passat, i es van quedar en 347 milions d'euros. La causa del descens dels guanys ha sigut la baixada dels resultats extraordinaris, com els que va obtenir l'any passat per la seva sortida d'Egipte. De fet, sense aquests efecte dels extraordinaris, la companyia assegura que hauria guanyat un 9% més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'energètica, que vol posar en marxa un complex procés d'escissió en dues companyies, ha destacat que aquest primer trimestre del 2022 es va donar "un comportament desigual" als països on opera i una evolució variable de la demanda, que reflecteix els escenaris macroeconòmics, tendències energètiques i meteorologia diversa. Així, en general, el període va estar marcat per la recuperació de les activitats internacionals, mentre que l'operació a Espanya va continuar experimentant pressió als marges de comercialització, en part afectada per contractes que no reflecteixen l'increment global dels preus del gas i l'electricitat.

D'altra banda, Naturgy ha hagut d'acudir a comprar electricitat al pool (el mercat majorista) degut a la baixa producció d'energia hidràulica per la sequera. Per contra, les centrals de cicle combinat de gas han funcionat com mai i han aportat quasi una quarta part de l'electricitat a Espanya. Pel que fa a les seves inversions, es van incrementar un 32%, fins a 259 milions d'euros, i s'ha començat la construcció de 582 megawatts (MW) de generació renovable durant el trimestre. El deute net del grup energètic que presideix Francisco Reynés se situava a tancament del primer trimestre en 13.062 milions d'euros, en línia amb el tancament de l'any 2021.

Aposta en el gas

D'altra banda, Naturgy ha anunciat el llançament d'una tarifa de gas natural a llarg termini, anomenada Compromís Gas Industrial, en què ofereix als clients industrials un "preu estable i competitiu" en l'actual escenari energètic, un preu de 55 €/MWh fix fins al 2025, per sota del preu que té el gas ara en el mercat majorista, per millorar la competitivitat de les empreses. El setembre de l'any passat, Naturgy ja va llançar per a l'electricitat una iniciativa similar, per fer front als efectes dels elevats preus del pool elèctric –mercat majorista–, i que ha suposat la venda de tota la seva generació inframarginal (equivalent al consum de quatre milions de llars), per sota dels 67 euros/MWh fixats pel Govern.

stats