Economia 28/07/2021

Naturgy invertirà 14.000 M€ en cinc anys per la transició ecològica

L'energètica presenta un pla estratègic quinquennal ambiciós en la producció d'energies renovables

2 min
El president de Naturgy, Francisco Reynés.

BarcelonaS'havia de presentar el novembre del 2020, però la pandèmia i els últims canvis en el mercat energètic espanyol han prorrogat l'anunci del nou pla estratègic de Naturgy fins a finals de juliol del 2021. La companyia ha explicat aquest dimecres el seu full de ruta per als cinc anys compresos entre el 2021 i el 2025, en els quals vol invertir més de 14.000 milions d'euros per afrontar la transició ecològica. D'aquesta suma, prop de 9.000 milions es destinaran a reforçar la seva aposta per les energies renovables, mentre que 4.000 milions més es faran servir per millorar les xarxes de distribució d'energia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El creixement el volem abordar de manera majoritàriament orgànica i en coherència amb els nostres objectius per a la transició energètica", ha explicat el president de la multinacional, Francisco Reynés, durant la presentació. L'empenta inversora de Naturgy per als pròxims cinc anys és més ambiciosa que l'aprovada en l'últim pla estratègic, el del 2018, quan es preveia un desemborsament d'uns 8.400 milions d'euros. Entre els deures en matèria climàtica, Naturgy s'ha proposat reduir un 24% les seves emissions contaminants en aquest període i posar en marxa operacions per generar 9,4 gigawatts més a través de fonts d'energia renovables.

Fins al 2025 la companyia vol repartir uns 5.900 milions d'euros en dividends entre els seus accionistes amb una retribució base anual d'1,2 euros per títol. En funció de com evolucionin els resultats, el grup revaluarà la política de dividends el 2023. Aquest nou full de ruta arriba en plena opa parcial del fons australià IFM sobre el 22,7% del seu capital, però el directiu ha insistit que no se'n podia aturar l'aprovació per aquest possible canvi de mans en la propietat. "Una companyia que vol invertir 14.000 milions d'euros necessita un pla per saber cap a on va", ha remarcat Reynés. El president ha defensat que Naturgy –a l'espera de la decisió del govern espanyol sobre l'opa– no pot estar "pendent de resolucions externes que no depenen de nosaltres".

Recuperació pandèmica el 2022

Tot i així, Reynés ja ha posat data a la recuperació del seu negoci postpandèmia. Confia que l'any vinent marcarà el punt d'inflexió en la sortida de la crisi per a la companyia, que encara arrossegarà durant un temps més l'impacte del covid en els mercats de l'Amèrica del Sud i el canvi de divises. "Hauríem d'estar de nou en nivells d'abans de la crisi del covid el 2022", ha assegurat el president de Naturgy, primera empresa catalana per facturació i amb seu a Madrid des de l'octubre del 2017. L'energètica preveu que el 2025 el seu ebitda (el benefici abans d'impostos, amortitzacions i depreciacions) haurà remuntat un 5% anual fins als 4.800 milions d'euros.

L'estrena del pla estratègic ha coincidit amb els resultats del primer semestre del 2021, que l'empresa ha comunicat aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Del gener al juny, la multinacional va guanyar 484 milions d'euros, gairebé un 45% més que en el mateix període de l'any passat, en ple confinament dur. La companyia atribueix aquests resultats a la millora de la demanda energètica i a la seva desinversió a Egipte, que van compensar parcialment els costos de reestructuració que el grup ha assumit últimament.

stats