Economia 21/12/2017

La indústria i els serveis van créixer a l'octubre, malgrat l'1-O

Les comandes a la indústria van pujar com la mitjana espanyola, però van caure a Madrid

Xavier Grau
2 min
Imatge de les instal·lacions de Repsol al polígon petroquímic de Tarragona, un dels principals punts de la indústria química a Espanya.

BarcelonaLa xifra de negocis de la indústria i del sector dels serveis a Catalunya van seguir la tendència alcista el mes d'octubre passat, malgrat la situació política derivada del referèndum de l'1-O, segons es desprèn de les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que rebaixen l'alarmisme sobre l'impacte econòmic del Procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, segons l'INE, la xifra de negoci de la indústria a l'octubre al conjunt d'Espanya va augmentar un 11,1%. A Catalunya el creixement no va ser tan important, i es va situar en el 9%. Durant el mes d'octubre destaca el fort augment d'algunes comunitats amb menys pes de la indústria en les seves economies, com Extremadura (19,9%), Galícia (17,4%) o l'Aragó (15,7%), i només una comunitat, Navarra, va situar-se en negatiu, amb una caiguda del 0,1%.

De fet, la dada de l'octubre de Catalunya, el 9% de creixement anual, és molt superior a la del mes de setembre, quan encara no s'havia celebrat el referèndum, i el creixement va ser del 3,9%. Durant tot el 2017 només han estat millors els mesos de gener (13,2%), març (16,2%), maig (14%) i agost (9,6%). I de fet, el creixement de l'octubre d'enguany supera el de tots els mesos des del gener del 2012 fins a l'últim més del 2016.

Quant a les comandes industrials, el seu comportament a l'octubre també va ser positiu i no es va notar l'impacte del referèndum, segons les dades de l'INE. L'entrada de noves comandes a la indústria catalana va créixer un 6,9%, en la línia de la mitjana de tot l'Estat, que va ser del 7%, i molt per sobre que la comunitat de Madrid, on es va registrar a l'octubre una caiguda del 11,3%.

Bona evolució dels serveis

L'INE també ha publicat la xifra de negocis de les empreses de serveis a l'octubre, que inclou sectors com el comerç, l'hostaleria, informació i comunicacions, activitats professionals, científiques i tècniques, activitats administratives i auxiliars, i el transport i emmagatzematge.

La xifra de negocis del sector serveis al conjunt d'Espanya, segons l'INE, va augmentar un 5,9%. Catalunya es va situar en positiu, però lleugerament per sota, amb un 5,2%. El bon comportament de la xifra de negoci del sector serveis es va traduir també en una millora de la ocupació en el sector.

En aquest aspecte, l'augment a Catalunya es va situar per sobre de la mitjana espanyola. L'ocupació als serveis, que va créixer a totes les comunitats, va augmentar un 2,6% de mitjana a Espanya, mentre que a Catalunya ho va fer un 3%.

Debilitat de les ampliacions de capital

Les ampliacions de capital efectuades per les societats mercantils de Catalunya durant els mesos d'octubre i novembre van acumular un import total de 516,74 milions d'euros, fet que suposa la pitjor dada durant aquests mesos de l'any des de l'entrada en vigor l'euro el 2002, segons les dades analitzades per Axesor.

En el conjunt d'Espanya, la xifra relativa a les ampliacions de capital des del passat 1 d'octubre fins a finals de novembre també va ser "especialment feble", i només concentrava el 9,8% de l'import total acumulat de l'any. Per exemple, a Madrid es va registrar un volum d'operacions valorat en 1.462,31 milions d'euros, la dada més baixa per a aquesta comunitat des de l'any 2013.

No obstant això, des de principi d'any, l'import va ascendir a 38.516,75 milions d'euros, un 33,2% més que el 2016, xifra que trenca la tendència baixista que va caracteritzar les ampliacions de capital en els tres últims anys.

D'aquest import, 22.094,4 milions d'euros es van registrar només a Madrid, cosa que representa el 57,3% del total. Catalunya, amb 5.135,79 milions d'euros, representa el 13% del total, si bé suposa un ascens del 3,6% respecte de l'any passat.

stats