Economia 22/05/2018

Neix Mensakas, l'apli d'entregues a domicili "contra la precarietat" dels exrepartidors de Deliveroo

Arrenca demà el primer judici a Barcelona d'un missatger contra la plataforma britànica

Paula Solanas
2 min
La cooperativa oferirà als seus repartidors contractes de 20 hores setmanals a set euros l'hora.

BarcelonaLes reivindicacions dels nous treballadors digitals ara també tenen forma d'aplicació mòbil. Exrepartidors de Deliveroo i altres plataformes d'entregues a domicili han presentat aquest dimarts la cooperativa Mensakas, una nova apli per fer comandes "contra la precarietat" que, segons asseguren els seus fundadors, vol crear "llocs de treball dignes". Ara per ara Mensakas oferirà als repartidors contractes en règim general de 20 hores setmanals –el mínim garantit que exigien els missatgers a Deliveroo– amb un sou de set euros nets a l'hora. Els repartidors que en siguin socis, a més, hauran de fer una aportació de 1.000 euros per entrar a la cooperativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La iniciativa arrencarà amb una campanya de micromecenatge a Goteo, on volen aconseguir un mínim de 16.000 euros, encara que l'objectiu òptim és de 32.000 euros. Mensakas neix arran de les mobilitzacions que van provocar l'any passat la creació de la plataforma RidersXDerechos, per denunciar les condicions laborals dels repartidors que treballen per a aplicacions com Deliveroo. De fet, alguns dels seus membres s'enfrontaran a l'empresa als tribunals a partir de demà pels acomiadaments arran de les vagues convocades l'any passat.

"Creiem que cal crear alternatives per promoure un consum socialment responsable", ha apuntat un dels portaveus de Mensakas, Oriol Alfambra. Així doncs, l'aplicació prioritzarà incorporar comerços i restaurants amb una oferta de productes ecològics, vegetarians i de comerç just. Ara per ara la plataforma només estarà disponible en alguns barris de Barcelona, però els promotors volen exportar el model a altres ciutats espanyoles i europees si aconsegueixen validar-lo.

Comandes rendibles

Una de les crítiques de Mensakas és que moltes de les comandes que es fan a través de Deliveroo i els seus competidors no són rendibles per a les companyies. "Els costos d'enviament no són rendibles quan el volum és inferior a 30 euros, però treuen el marge d'altres llocs com ara la venda de les dades dels seus usuaris", ha apuntat Alfambra. Mensakas explica que el seu sistema de comandes també s'adaptarà a la fluctuació de la demanda, però de manera "més eficient" i "responsable" per al consumidor.

stats