Economia 06/02/2018

L'Íbex-35 cau un 2,53% després del caos a Wall Street

El selectiu espanyol modera la caiguda inicial després del nerviosisme per la baixada del Dow Jones

Natàlia Vila
2 min
La borsa de Xangai, avui / EFE

Barcelonadavallada en punts més gran de la història del Dow Jones,

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

París, Frankfurt, Londres i Milà també perdien al voltant d'un 1,7% a mitja sessió. Tot i així, l'Íbex-35 ha estat un dels selectius europeus que ha acusat més les pèrdues.

La patacada d'ahir a l'altre costat de l'Atlàntic també va fer que la borsa espanyola acabés ahir en vermell. L'Íbex-35 va tancar la sessió de dilluns amb una caiguda de l'1,44%, ja per sota dels 10.100 punts. El selectiu espanyol va aconseguir, però, mantenir el seu nivell de tancament del 2017 malgrat que en el conjunt de la setmana passada ja havia acumulat pèrdues del 3,6%, és a dir, que en cinc sessions va eliminar pràcticament tot els avenços que havia aconseguit durant el mes de gener.

Els motius del nerviosisme

Els inversors estan inquiets pels senyals que presenta l'economia nord-americana, que, segons els indicadors, comença a arrencar el vol amb una embranzida que podria provocar inestabilitats. Els mercats van començar el 2018 amb força per l'eufòria que va generar l'entrada en vigor de la reforma fiscal nord-americana.

En canvi, poc després el mercat de bons se'n va ressentir, perquè els tipus d'interès en les lletres a 10 anys van escalar fins a tocar el 3%. A més, les dades macroeconòmiques, com ara les de l'atur o els preus, indiquen un augment dels salaris. La notícia, que és positiva per a la classe treballadora, inquieta els mercats, perquè podria indicar una escalada poc controlada de la demanda, el consum i, per tant, els preus.

En definitiva, una espiral inflacionista que podria fer que la Reserva Federal nord-americana retiri els estímuls per refredar el sistema i equilibrar els indicadors.

stats