Automoció
Economia 12/01/2011

Els treballadors de Nissan voten en referèndum sacrificis a canvi d'una 'pickup'

Els sindicats estan dividits davant la consulta, que planteja una congelació salarial de tres anys, un augment del temps de treball i més flexibilitat.

Albert Castellví
1 min

BarcelonaEls 3.000 treballadors de les plantes de Nissan a la Zona Franca i a Montcada estan convocats des de les cinc del matí a un referèndum on s'han de pronunciar sobre les mesures de congelació salarial i d'altres sacrificis que han pactat l'empresa, el Ministeri d'Indústria i els sindicats UGT i USOC a canvi que se'ls adjudiqui la fabricació de la nova 'pickup'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes mesures no tenen el suport de CCOO, el sindicat majoritari al comitè d'empresa, que exigeix obrir una mesa de negociació abans que aplicar retallades sobre la plantilla de manera unilateral. A més a més, CCOO considera que la companyia ja va comprometre aquest vehicle i que ara en vol renegociar les condicions.

Entre els sacrificis que avui es planteja a la plantilla hi ha la congelació del salari durant els propers tres anys, una ampliació de la jornada laboral i la flexibilitació dels temps de treball.

La contrapartida, però, és sucosa: una inversió de 80 milions d'euros a les dues plantes catalanes i la fabricació de 60.000 unitats de la nova furgoneta al llarg dels propers deu anys.

L'acceptació del pla per part dels treballadors garantiria que la direcció japonesa de la companyia optés per adjudicar a Catalunya la fabricació de la 'pickup', en una decisió que es prendrà demà mateix. Els responsables de la companyia a l'Estat confien que els treballadors donaran suport al pla, i ja han advertit que la victòria del "no" al referèndum donaria un missatge molt negatiu a l'empresa. 

stats